Vertrekpact CBS

Maximaal tweehonderd werknemers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen gebruik maken van een vrijwillige vertrekregeling. Over de regeling is overeenstemming bereikt met de vakbonden. De regeling, die onder andere voorziet in een vertrekpremie en begeleiding bij het zoeken naar een andere baan, richt zich op mensen die in de lagere loonschalen zitten. De maatregel is onderdeel van de reorganisatie bij het CBS. Die is weer het gevolg van de bezuinigingen die minister Jorritsma van Economische Zaken, waaronder de dienst valt, het CBS oplegde.

Het CBS, met vestigingen in Voorburg en Heerlen, moet jaarlijks tot een bezuiniging van 25 miljoen gulden komen. Gedwongen ontslagen zijn vooralsnog niet aan de orde. In eerste instantie moesten er 400 arbeidsplaatsen verdwijnen. Hoeveel dat er uiteindelijk precies worden, is volgens een woordvoerster nog onduidelijk. Het CBS draait met een jaarbudget van 280 miljoen gulden en telt circa 2500 medewerkers.

Vijf werkgroepen van het CBS hebben naast de vertrekregeling maatregelen bedacht om de bezuinigingen verder in te vullen. Daarover worden de werknemers maandag geïnformeerd. Op basis van de voorstellen zal de CBS-leiding begin 2000 een reorganisatieplan opstellen. (ANP)