Veel dode eenden aan Friese kust

Aan de Friese Waddenkust zijn afgelopen week honderden dode eidereenden aangespoeld. Het aantal dode eenden zal naar alle waarschijnlijkheid oplopen tot duizenden. Dit wordt pas duidelijk nadat de eenden die op de Waddeneilanden zijn aangespoeld ook zijn meegeteld.

Het is niet bekend wat de oorzaak is van de sterfte. Voedseltekort wordt uitgesloten. Toenemende vervuiling van het Wad of gif zouden een mogelijke reden kunnen zijn voor de sterfte.

Opvallend is dat de zeehonden, die evenals de eidereenden al hun eten uit het Wad halen, ook in grote getalen ziek worden. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij steunt de Zeehondencrèche Pieterburen in onderzoek naar de oorzaken van de sterfte van zeehonden.

Volgens G. Wiersma van het vogelopvangcentrum de Fûgelpits in Anjum, die de aangespoelde nog levende eenden verzorgt, is er weinig voor de dieren te doen. ,,We weten niet wat er aan de hand is. We kunnen dus ook geen medicatie geven. Voeren is het enige wat we nog kunnen doen.''

Wiersma hoopt dat de ID-DLO, het Centraal Dierengeneeskundig Instituut in Lelystad, de zaak wil onderzoeken. (ANP)