VA Linux doet stap terug na koersexplosie

Na een spectaculaire beursgang die eergisteren tot een recordopbrengst leidde, heeft het aandeel VA Linux Systems gisteren een stap terug moeten doen. De leverancier van pc's en zogeheten servers (computers die centraal staan in een netwerk) met het Linux besturingssysteem sloot gisteren op ruim 218 dollar, een verlies van 8,8 procent.

VA Linux Systems bracht bij zijn emissie donderdag 9,9 miljard dollar op (ruim 22 miljard gulden). Het aandeel, dat werd aangeboden voor 30 dollar, schoot omhoog naar 300 dollar en eindigde de dag op 239,25 dollar, 698 procent hoger. Nooit eerder was er op een Amerikaanse beurs zo'n succesvolle emissie.

Linux, een alternatief besturingssysteem voor onder meer Windows van Microsoft, is de nieuwste rage op Wall Street. Het begon in augustus met Red Hat, waarvan het aandeel nog steeds op een torenhoge waarde staat. Red Hat, dat diensten biedt aan Linuxgebruikers, sloot gisteren op 273 dollar, nadat het vier maanden geleden begon op 16,50 dollar.

In de afgelopen weken weken is ook het bedrijf Andover.net met groot succes naar de beurs gegaan. Corel, dat softwaretoepassingen voor Linux verkoopt, zag zijn aandeel deze week met meer dan 50 procent stijgen.

VA Linux Systems is een bedrijf dat nog geen winst maakt en dat volgens zijn prospectus ook voorlopig niet zal doen. De producten die VA Linux maakt, zijn niet uniek en reeds verkrijgbaar bij de computerproducenten IBM en Dell.

Linux is een alternatief besturingssysteem dat langzaam terrein wint. Het komt voort uit Unix, een besturingssysteem voor zwaardere computers. De Fin Linus Torvalds is de leidende figuur achter het besturingssysteem. Linux wordt ondersteund door een brede kring mensen die zich inzetten voor de ontwikkeling van `vrije software'. De bedrijfjes die Linux verkopen, bieden dus software aan die gratis is. Zij halen hun meerwaarde door dienstverlening en garanties aan te bieden op het gebruik van de programmatuur.

Linuxwaarnemers en beursanalisten zijn een beetje geschrokken van het onwaarschijnlijke enthousiasme waarmee VA Linux Systems op de effectenbeurs is begroet. ,,Dit is een perfect bubble-aandeel'', aldus Michael Perkins, co-auteur van het pasverschenen boek The Internet Bubble. Anderen denken dat beleggers die in de jaren tachtig de Microsofts en Intels hebben gemist nu proberen de schade in te halen. Deze hype ,,is heeft weinig te maken met de onderliggende basis van het bedrijf'', zei Maureen O'Gara van Client Server News. ,,Men heeft niet verder gekeken dan de eerste bladzijde van de prospectus.''

Larry Augustin, oprichter en topman van VA Linux Systems, zag zijn belang in het bedrijf, op de eerste dag oplopen tot 1,4 miljard dollar. Augustin was ooit bevriend met de oprichters van Yahoo maar had geen zin om mee te doen in dat bedrijfje. Op de ranglijst van spectaculairste beursintroducties neemt VA Linux sinds deze week dus de eerste plaats in. Het deed het beter dan eerder dit jaar TheGlobe.com (plus 606 procent). Bedrijven als Foundry Networks, MarketWatch.com en Akamai Technologies realiseerden op hun eerste handelsdag koersexplosies van 400 procent tot meer dan 500 procent.

    • Lucas Ligtenberg