Tudjman van Kroatië is dood

De Kroatische president Franjo Tudjman is overleden in het ziekenhuis na een zes weken durende behandeling wegens problemen met de maag en interne bloedingen. De Kroatische televisie onderbrak de programmering vanmorgen vroeg om het overlijden van de president te melden. Tudjman zou sinds 1996 aan kanker hebben geleden. Hij werd 77 jaar.

In 1989 stichtte Tudjman de Kroatische Democratische Gemeenschap HDZ. Een jaar later werd hij gekozen tot president, een positie die hij sindsdien onafgebroken vervulde. In 1991 barstte de oorlog tussen de Joegoslavische deelrepublieken Servië en Kroatië los. Tudjman stuurde aan op een onafhankelijk Kroatië, dat hij in juni 1991 uitriep. Servië bezette in de oorlog verschillende delen van het Kroatische grondgebied.

Kroatië raakte onder de als nationalist bekend staande Tudjman ook betrokken bij de oorlog in Bosnië in de jaren daarna. Tudjman was de initiator van een groot offensief waarbij een deel van Kroatië, de Krajina, op de Serviërs werd heroverd. In 1995 tekende Tudjman samen met de Servische leider Slobodan Miloševic en de Bosnische moslimleider Izetbegovic het vredesverdrag in Dayton.

In 1941 sloot de toen 19-jarige Tudjman zich aan bij Tito's partizanen. In 1960 werd hij de jongste generaal in de geschiedenis van Joegoslavië, maar al een jaar later verliet hij de actieve dienst om zich verder bezig te houden met militaire historie, als leider van een historisch instituut in Zagreb en hoogleraar politieke wetenschappen. Zijn ideeën waren omstreden. Tudjman werd bekritiseerd na een publicatie in 1988 waarin hij schreef dat de Tweede Wereldoorlog niet aan zes miljoen, maar aan 900.000 joden het leven had gekost.

NECROLOGIEpagina 4