Total Recall

In Total Recall gaat Arnold Schwarzenegger naar Mars. Dat gaat hem een stuk makkelijker af dan de NASA. Hij gaat zelfs twee keer, waarvan één keer virtueel. Arnold is geobsedeerd door Mars. Dat komt omdat hij daar een verleden heeft. Hoe dat precies zit weet hij niet, want hij is gehersenspoeld. De film is een zoektocht naar dat verleden, die eindigt in een terugkeer van de complete herinnering - de total recall.

Wie niet van Schwarzenegger houdt, vergist zich. Hij heeft veel te veel spieren, maar je moet hem in z'n ogen kijken. Doe je dat bij Sylvester Stallone, zijn tegenvoeter op de machomarkt, dan zie je zo'n angstaanjagende leegte dat je al blij bent (voor hem) dat hij kan praten. Bij Schwarzenegger zie je humor en relativeringsvermogen. En dollartekens. Zijn ogen zeggen: ,,Lachen toch! Ik verdien miljoenen dollars met die bundels dus geef mij eens ongelijk.'' Als je met zo'n torso een zwangere man durft te spelen – zoals Schwarzenegger in Junior – dan deug je.

Total Recall is een spannende, inventieve en geestige film met verrassende wendingen. En met visie. Regisseur Paul Verhoeven gunt ons een boeiende blik in de toekomst. Met oorlogsreportages die worden onderbroken door indringende reclameboodschappen, met virtuele vakanties en `Johnnycabs', taxi's die worden bestuurd door robots.

Mars is prachtig bij Verhoeven. Met een schitterende aankomsthal voor ruimteschepen, waanzinnige landschappen (de film won een Academy Award voor de `visuele effecten') en natuurlijk allerlei gemuteerde bewoners. Zoals een hoer met drie borsten. Het blijkt sowieso een Sodom en Gomorra op de Rode Planeet.

Schwarzenegger vecht een paar keer met Sharon Stone, die uitstekend blijkt te kunnen schoppen en trappen. Hij redt uiteindelijk de planeet, precies zoals het hoort. De film was een enorm kassucces en dus er komt in 2000 een vervolg, toepasselijk Total Recall 2 genoemd. Of dat goed nieuws is, weten we nog niet, maar hij wordt in ieder geval geproduceerd door de held uit deel één, Arnold S.

Total Recall (Verhoeven, 1990, VS), zaterdag, Net5, 22.00-0.05u.