Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen praat over de resultaten van de Europese top in Helsinki en over zijn pleidooi voor humanitaire interventies buiten de veiligheidsraad om. Ned.3, 12.06-13.01u.

Netwerk. Portret van het 14-jarige Filippijnse meisje Pia dat op haar achtste jaar voor de prostitutie werd geronseld en ondanks haar moeilijke levensomstandigheden opkomt voor haar rechten. Tevens aandacht voor de EK-loting in Brussel. Ned.1, 20.15-20.53u.

Lopende zaken. Over de problemen met radioactief afval bij het winnen van gas in de Waddenzee. Ned.3, 22.00-22.40u.

DOCUMENTAIRES

Close-up. Zie TV-vooraf. Ned.1, 18.30-19.29u.

Nobel prizes. Over de geschiedenis, tradities en invloed van het werk van Nobelprijswinnaars. BBC World, 19.10-20.00u.

The fatal attraction of Adolf Hitler. Met zijn overweldigende leiderschap bouwde hij een relatie op met het Duitse volk die pas verbroken werd door zijn zelfmoord in Berlijn. Insiders vertellen over ervaringen met hem als publiek en privéfiguur. BBC World, 21.10-22.00u.

PRAATPROGRAMMA

Kwestie van kiezen. Dominee Nico ter Linden, schrijver van de bijbelserie Het verhaal gaat wordt een aantal dilemma's voorgelegd. RTL4, 22.55-23.35u.

SPORT

Studio sport. Vanaf 15.00 tot 15.30 rechtstreeks uit Brussel de loting voor het Europees Kampioenschap voetbal in 2000. Na de loting reacties van bondscoach Frank Rijkaard en andere betrokkenen. TV2, 12.10-17.27u.

Sport aan tafel. Bekendmaking van de Nederlandse sporter van de eeuw. RTL5, 22.10-23.10u.

MUZIEK

Reiziger in muziek. O.a. zanger-gitarist Fernando Lameirinhas met swingende klaagliederen, celliste Frances-Marie Uitti over haar nieuwe cd en een optreden van het Reve-ensemble in het kader van de Gerard Reve Dag in Artis. Ned.3, 11.00-12.00u.

Der Ring des Nibelungen: Das Rheingold. Eerste aflevering van de vierdelige tv-bewerking van Wagners opera. Volgende week zondag Die Walküre, Siegfried (2 jan.) en Götterdämmerung (9 jan.). Zie ook het artikel op pag. 29. Ned.3, 13.01-17.00u.

Muziek op 4. Registratie van John Lennons concert dat hij in 1972 in Medison Square Garden in New York gaf. Met o.a. de nummers Instant Karma, Imagine en Give Peace a Chance. RTL4, 15.55-17.00u.

Leven & werken. Gesprek met de componist Louis Andriessen die de laatste jaren indruk maakte met de muziek voor de opera Rosa en Writing to Vermeer die hij samen met de Engelse regisseur Peter Greenaway maakte. Ned.3, 23.10-0.05u.

KUNST

De plantage. Gesprek met journalist/schrijver Pieter den Hollander en oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os over de door de nazi's geroofde kunst van kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Verder schrijver en regisseur Niek Barendsen over zijn toneelstuk Om de Macht. Ned.3., 17.00-18.00u.

FILM

. Microcosmos - Le peuple de l'herbe (Claude Nuridsany & Marie Pérennou, 1996,. Frankrijk/Zwitserland/Italië). Twee Franse amateurbiologen construeerden een weilandschap in de schuur van hun huis in de Aveyron en filmden met een 35mm-camera parende slakken, vechtende mieren, ritsende rupsen en een Sisyphus-kever in de weer met een bal mest. De verbluffende beelden maken duidelijk dat je voor een superieure spektakelfilm geen dinosaurussen nodig hebt. VRT, 13.30-15.20u.

Prehysteria! (Albert & Charles Band, 1993, VS). Post-Jurassic-Park-fantasie. Boerderij van weduwnaar met twee tieners wordt opgevrolijkt door schattige mini-sauriërs. SBS6, 13.55-15.20u., onderbroken door reclame.

George and Mildred (Peter Frazer-Jones, 1980, UK). Bioscoop-spinoff van de gelijknamige komische tv-serie. Tijdens weekendje uit wordt George aangezien voor een huurmoordenaar. BBC1, 15.35-17.05u.

. Little Women (Gillian Armstrong, 1994, VS). Zesde verfilming van Louisa May Alcotts semi-autobiografische klassieker is zeer van deze tijd en ademt subtiel feminisme. De zusjes March, die ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog opgroeien in het 19de-eeuwse, hoogstaande New England, worden met warmte en sympathie, maar ook redelijk objectief bekeken. Een sublieme mengeling van ironie en romantisch sentiment. Net5, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

. Gordel van Smaragd (2) (Orlow Seunke, 1997, Ned./Ind./Belg.). Driedelige tv-versie van speelfilm die een tamelijk complete, gedramatiseerde kroniek bood van de tien jaar die voorafgingen aan de souvereiniteitsoverdracht aan de Indonesische regering (1939-1949). Ned.3, 20.50-22.00u.

Pacific Heights (John Schlesinger, 1990, VS). De angst van de huiseigenaar wordt helse nachtmerrie in thriller met misdaadkomische randjes. Rammelend scenario laat huisbazen Melanie Griffith en Matthew Modine geterroriseerd worden door hun huurder, de psychopatische oplichter Michael Keaton. Veronica, 21.35-23.25u., met reclame.

. Yao a yao, yao dao waipo qiao / Shanghai Triad (Zhang Yimou, 1995, China/Frankrijk). Regisseur van o.a. Het rode korenveld en Hijs de rode lantaarn houdt in gestileerd gangstermelodrama het geweld zorgvuldig buiten beeld. Portret van het Shanghaise gangsterleven in de jaren dertig mondt uit in een idealisering van het eenvoudige boerenbestaan. Met Gong Li als zingend gangsterliefje. BBC2, 0.55-2.35u.

Bitte lasst die Blumen leben (Duccio Tessari, 1986, West-Duitsland). Melodrama over een gefortuneerde advocaat die na een ernstig ongeluk een nieuwe identiteit probeert aan te nemen. ARD, 1.30-3.05u.

Alibi (Alfred Weidenmann, 1955, West-Duitsland). Maatschappijkritische Krimi. Harteloze schandaaljournalist wast zijn ziel door onschuld van een veroordeelde te bewijzen. ZDF, 1.30-3.15u., zw.

. Across the Pacific (John Huston, 1942, VS). Soepele spionagefilm herenigt de sterren van The Maltese Falcon: Humphrey Bogart, Mary Astor, Sydney Greenstreet. Bogart speurt naar Japanse spionnen aan vooravond van Pearl Harbor. Absurde finale werd gedraaid door Vincent Sherman, nadat Huston onder de wapens was geroepen. Maandag, BBC2, 11.55-13.30u., zw..

Leadbelly (Gordon Parks, 1976, VS). Biografie van de zwarte blueszanger Huddie Ledbetter. Maandag, SBS6, 13.10-15.30u., onderbroken door reclame.

. Tribute to a Bad Man (Robert Wise, 1956, VS). Ondergewaardeerde western met dragende hoofdrol van James Cagney als ranch-houder wiens bruutheid slecht valt bij zijn naasten, onder wie de door hem geliefde huishoudster Irene Papas. Maandag, BBC2, 14.45-16.20u.

Nagesynchroniseerd: Les mille et une recettes du cuisinier amoureux (Nana Djordjadze, 1996, Georgië/Fr/Duitsl./Belg./Oekraïne/

Rusl. ARD, 23.30-1.05u.