PvdA en VVD tegen bijstand De Schelde

De coalitiepartijen PvdA en VVD zijn niet bereid op korte termijn nieuw overheidsgeld ter beschikking te stellen aan de noodlijdende Koninklijke Schelde Groep (KSG) in Vlissingen.

Oppositiepartij CDA vindt extra steun aan De Schelde ,,bespreekbaar''. President-directeur R. van den Heuvel vroeg de staat deze week publiekelijk om financiële bijstand. Anders ,,klapt de onderneming ergens in 2000 in ieder geval'', aldus de topman. De Schelde (1.200 werknemers, voornamelijk marinebouw) is voor 90 procent in handen van de staat. Van den Heuvel voorziet dit jaar opnieuw verliezen en zegt dat de orderportefeuille voor civiele schepen leeg is. Hij is somber over de kansen dat De Schelde wordt verkocht aan scheepsbouwer Damen in Gorinchem, zoals de overheid al een jaar probeert. De Schelde kreeg eind vorig jaar een lening van 50 miljoen gulden om overeind te blijven.

PvdA-Kamerlid W. Bos vindt het onverstandig dat Van den Heuvel een openbare noodkreet heeft geslaakt. ,,Ik raad Van den Heuvel aan alle energie te steken in het zoeken naar partners en allianties. Het tijdperk van steun is voorbij'', aldus Bos. Hij stelt vast dat andere scheepswerven zonder steun in staat zijn overeind te blijven. ,,Dan is het onverstandig een uitzondering voor De Schelde te maken.''

Bos houdt het wel voor mogelijk dat de staat geld ter beschikking stelt om een verkoop van het overheidsaandeel te bevorderen. ,,Als er dan een reële overlevingskans is, vind ik het niet ondenkbaar dat de staat meehelpt.'' Hij zegt overigens niet te weten hoe groot de kansen op een spoedige vervreemding van het overheidsaandeel zijn. ,,Wel is duidelijk dat Van den Heuvel nooit enthousiast is geweest over een overname door Damen.''

Zijn collega H. Voûte (VVD), partijgenoot van minister A. Jorritsma (Economische Zaken), vindt het ,,buitengewoon teleurstellend'' dat Van den Heuvel de openbaarheid heeft gezocht. ,,Zo overtuig je de politiek niet.'' Volgens haar verstoort dit de broze pogingen de onderneming te verkopen of in alliantie onder te brengen. Zij stelt dat de overheid ,,het maximale'' voor De Schelde heeft gedaan door het bedrijf enkele jaren geleden de order voor luchtverdedigings- en commandofregatten te gunnen. Daarmee is 3,1 miljard gulden en werk tot 2003 gemoeid. ,,Nu moet het bedrijf zelf opdrachten verwerven. Als dat niet lukt, roept dat vragen op over het bestaansrecht'', aldus Voute.

analyse pagina 17