Met de mond vol tanden

Er schijnen plaatsen in het land te zijn waar je in de klas zonder beugel niet meetelt. Ruim eenderde van de opgroeiende kinderen komt vroeg of laat bij de orthodontist terecht. Het meest effectief kunnen scheve tanden en kaakproblemen worden behandeld in de groeifase rond het twaalfde en dertiende levensjaar. Na de groeiperiode kunnen sommige problemen alleen nog met behulp van kaakchirurgie worden opgelost.

De gemiddelde orthodontist neemt per jaar zo'n 240 nieuwe patiënten in behandeling. Onder hen bevindt zich een groeiend aantal volwassenen, die in hun jeugd niet in behandeling zijn geweest. Ze maken ongeveer 5 procent van het patiëntenbestand uit. Alleen de behandeling van ernstige gevallen (open verhemelte, hazenlip, slechte kaaksluiting, ernstige spraakproblemen) wordt geheel door verzekering en ziekenfonds vergoed. Andere gevallen, waarbij het esthetisch aspect een grote rol speelt, worden meestal niet vergoed.

Een aanvullende verzekering is wel mogelijk. De kosten van een behandeling hangen sterk samen met aard en lengte ervan. Uitsluitend cosmetische behandelingen komen weinig voor.

Orthodontie

In de tekening met grafiek over orthodontie, Met de mond vol tanden (in de krant van zaterdag 11 december, pagina 15) staan enkele onjuiste omschrijvingen. De juiste zijn: uitneembare beugel en buitenboordbeugel: aanvangstoeslag 354 gulden, maandtarief daarna 68 gulden; vaste beugel boven of onder: aanvangstoeslag 1.047 gulden, maandtarief daarna 77,50 gulden; vaste beugel boven én onder: aanvangstoeslag 1.580 gulden, maandtarief daarna 97 gulden.