Leufkens krijgt uitbrander

Het in Toronto gevestigde Master Point Press timmert de laatste jaren behoorlijk aan de weg met het uitgeven van alleraardigste bridgeboeken. De voor mij volslagen onbekende Ray Lee heeft daar de leiding. Hij heeft er klaarblijkelijk zin in, gezien ook de drie nieuwste titels die de Canadees onlangs uitbracht: World Class door Marc Smith, Around the World in 80 Hands door Zia Mahmood en Classic Kantar door Eddie Kantar. De Amerikaan Kantar heeft zijn sporen vooral verdiend als bridgeauteur. Dat is te merken in zijn onderhoudende `Classic', waarin de tweevoudige wereldkampioen op luchthartige wijze een rondje maakt door zijn bridgecarrière. Een instructief en zeer onderhoudend werkje.

Het boek van Smith, een zeer productieve Britse auteur, is een verzameling gesprekken met 26 van de beste bridgespelers ter wereld. In het verhaal over Alfredo Versace, een Italiaanse wereldkampioen van net dertig met een nu al ongelofelijke staat van dienst, trof ik een schitterende switch aan van zijn partner:

(Diagram)

Alfredo Versace startte harten voor de heer van Lorenzo Lauria. Deze verzonk in een gepeins – zeker vijf minuten – en legde vervolgens een dodelijke ruiten (!) op tafel. Op de andere tafel scoorden Buratti-Lanzarotti plus 420 in 5♦, zodat Italië elf imps won op het spel.

En dan de nieuwste van Zia. Samen met David Burn verzamelde hij 80 spellen die hij in zijn kleurrijke bridgeloopbaan tegenkwam. Naast de vele anekdotes, waarin hij zelf een hoofdrol vertolkt, heeft Zia ook oog voor wat andere bridgespelers aan het doen zijn. Zo krijgt Enri Leufkens een uitbrander op dit spel:

(diagram)

Nederland-Israel, kwartfinale Olympiade, Salsomaggiore 1992

(diagram)

Op de andere tafel verliep het biedverloop tot en met 4♡ hetzelfde. Daarna werd er rondgepast. Zia bekritiseert het 4♠ bod van Leufkens: ,,Wanneer jouw lijn een preëmptieve aktie heeft ondernomen, is de tegenpartij al voldoende onder druk gezet en is het over het algemeen niet nodig dat je je partner steunt.''

Op deze hand leidde het bod van 4♠ ertoe dat noord zeker wist dat zijn partner een renonce schoppen moest hebben. En op het moment dat zuid solide hartens aangaf door weg te lopen naar 5♡, was het voor noord niet moeilijk meer om door te gaan naar slem. Israel won aldus 11 imps.

Alle drie de boeken zijn absolute aanraders. Te verkrijgen bij de betere boekhandel en de bridgespeciaalzaken.