Jaspers strijdt met Sang Lee om wereldbeker

Driebander Dick Jaspers maakt nog steeds een kans om voor de tweede keer in zijn biljartloopbaan de wereldbeker te veroveren.

Bij het vijfde en laatste wereldbekertoernooi van 1999 bereikte hij gisteravond de kwartfinale in Oosterhout. Jaspers moet minimaal als tweede eindigen en hopen dat zijn enige overgebleven concurrent Sang Lee zich niet voor de finale plaatst. Anders wint de Amerikaan de wereldbeker.

Jaspers versloeg gisteravond zijn Deense ploeggenoot Dion Nelin met een gemiddelde van bijna drie punten per speelbeurt. De Nederlander had gezien de topvorm waarin hij verkeerde weinig last van zijn gescheurde enkelbanden. Hij maakte vijftig caramboles in achttien beurten en plaatste zich in vier sets bij de laatste acht. Aan het eind van de eerste set en het begin van de tweede set maakte hij 21 punten op een rij.

Van de zes kanshebbers voor de wereldbeker vielen in Oosterhout vier spelers af. Na de uitschakeling van de Zweedse titelverdediger Torbjörn Blomdahl, die donderdag verloor van de Belg Raymond Ceulemans, volgden gisteren de uitschakeling van de Deen Tonny Carlsen, de Italiaan Marco Zanetti en de Turk Semih Sayginer. Hij verloor in vijf sets van Sang Lee, die daarmee zijn kandidatuur voor de officieuze wereldtitel in stand hield.

De geboren Koreaan Sang Lee moet vandaag nog twee partijen winnen om voor de tweede keer tot beste profdriebander te worden gekroond. In 1993 behaalde de voormalige poolbiljarter de eindzege in Gent. Jaspers speelt vandaag in de kwartfinale tegen zijn landgenoot Louis Havermans, van wie hij de afgelopen jaren zelden heeft verloren.