Huwelijk

1Uit twee stukjes in NRC Handelsblad van 3 december, blijkt hoezeer koningin Beatrix gelijk had, toen ze sommige redacteuren verweet `slordigheden en onzorgvuldigheden' de wereld in te sturen.

Z.C.A. Luyendijk (`Het huwelijk van de eeuw') bestaat het de goegemeente wijs te maken dat in 1959 het vorig koninklijke huwelijk – dat van Albert, de huidige koning, met Paola – plaats had. Op dat ogenblik was Albert, prins van Luik en werd Paola door haar huwelijk, prinses van Luik. Zij bekleedden toen geen koninklijke functie.

De auteur had uit Keesings Historisch Archief kunnen vernemen dat de in functie zijnde koning Boudewijn op 15 december 1960 huwde met Fabiola de Mora y Aragon. En op 22 september 1984 huwde Astrid, prinses van België en dochter van Albert II met aartshertog Lorenz van Oostenrijk-Este. Van 1959 tot 1999 hadden de Coburgers dus vier officiële huwelijken in de familie.

Caroline de Gruyter (`Hoe prins Sulleke held der Belgen werd') bakt het al even bruin als ze schrijft: ,,Francis Balace, de historicus van Leuven''. Balace is hoogleraar aan de Université de Liège, door Koning Willem I in 1817 gesticht. Er is wel enig verschil tussen Leuven en Luik.

Verder heeft ze het over ,,de zogeheten `Blije Intredes', bezoekjes in den lande waarbij zij (de verloofde van de prins dan) aan het publiek werd voorgesteld''.

Zelfs al hebben `die bezoekjes' vandaag niet meer dezelfde betekenis als ze tijdens het Ancien Régime hadden, de meesmuilende manier waarop daarover door De Gruyter wordt bericht, bewijst haar gebrek aan historisch inzicht.

Niet meteen leugens, want het was niet de bedoeling bewust onwaarheid te verkopen. Wel slordigheid en onzorgvuldigheid die getuigen van weinig betrokkenheid bij de actualiteit en de historische achtergronden