FBI heeft recht om Samaranch te verhoren

Juan Antonio Samaranch geniet diplomatieke onschendbaarheid als hij volgende week naar de Verenigde Staten reist. Dat hoeft de FBI en het ministerie van justitie er echter niet van te weerhouden om de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) te verhoren over de corruptie rond de toewijzing van de Olympische Spelen van 2002 aan Salt Lake City.

Samaranch gaat naar de VS om door een speciale commissie van het Amerikaanse Congres te worden gehoord over mogelijke omkoping voorafgaand aan de toewijzing van de Olympische Spelen van 1996 aan de Amerikaanse stad Atlanta.

Als oud-ambassadeur voor Spanje in de Sovjet-Unie bezit Samaranch een diplomatiek paspoort. Dit gebruikt hij sinds 1980 bij al zijn reizen voor het IOC. De Catalaan heeft verklaard te willen meewerken aan een verhoor door de FBI, maar dan wel op een tijdstip dat het hem uitkomt. Zes leden van het IOC zijn al verhoord door de FBI, onder wie vice-voorzitter Dick Pound van het IOC.

Dit weekeinde stemmen 95 van de 102 zittende IOC-leden in Lausanne over de voorgestelde hervormingen in het IOC. Die voorstellen zijn voor een groot deel het gevolg van het schandaal rond de toewijzing van de Spelen van 2002 aan Salt Lake City. Zeven leden hebben zich om uiteenlopende redenen afgemeld voor de buitengewone algemene ledenvergadering. De drie Nederlandse IOC-leden – prins Willem-Alexander, oud-judoka Anton Geesink en UCI-voorzitter Hein Verbruggen – zijn wel aanwezig.

Opmerkelijk was de komst van Phil Coles. De Australiër was verwikkeld in het corruptieschandaal rond Salt Lake City en zou ook van andere kandidaat-organisatoren van Olympische Spelen cadeaus hebben aangenomen. Coles kreeg voor `Salt Lake' de zwaarste waarschuwing. Hij mocht aanblijven als lid van het IOC, maar zal worden geroyeerd zodra er bewijzen van andere omkooppraktijken worden geleverd. In Australië is Coles uit alle sportfuncties gezet.

Bij de vorige algemene ledenvergadering van het IOC, in juni in Seoul, bleef Coles wijselijk in Australië, maar voor de ingelaste vergadering kwam hij tegen de verwachting in Lausanne opdagen om mee te stemmen over ethische reglementen waartegen hij zelf sterk heeft gezondigd.

Als de vijftig voorgestelde hervormingen worden aangenomen, zal het IOC in korte tijd uitgroeien naar 142 personen. De 102 zittende leden mogen allen nog een termijn van acht jaar dienen of een kortere periode tot hun tachtigste jaar. Eventueel kunnen zij voor een kortere termijn worden herkozen.

In 2000 komen er zo snel mogelijk vijftien afgevaardigden van de nationale olympisch comités bij plus vijftien actieve topsporters en tien voorzitters van olympische sportbonden. Het zijn er tien om het totaal op vijftien te brengen. Er zijn er al vijf in die hoedanigheid, onder wie Verbruggen.

Als allen zijn gekozen zal het IOC moeten afslanken naar het maximale getal van 115 leden. Dit gebeurt door pensionering van zittende leden. Dit proces zal naar verwachting een decennium in beslag nemen. Landen die Olympische Spelen organiseerden, waaronder Nederland (in 1928), hebben niet langer recht op twee IOC-leden. Mogelijk krijgen alleen grote landen dat, zoals de VS. Nieuwe leden mogen maar tot hun zeventigste blijven en komen erin voor acht jaar met mogelijke herverkiezing voor een nieuwe termijn.

Van de huidige 102 hebben er 76 minder dan zestien jaar gediend. In deze groep vallen ook de Nederlanders: Geesink twaalf jaar, Verbruggen drie en prins Willem-Alexander één.