EU schuift plan voor belastingen door

De Europese regeringsleiders hebben een conflict over belastingen voorlopig voor zich uitgeschoven. Besloten is dat een werkgroep op ministerieel niveau halverwege volgend jaar zal proberen oplossingen te presenteren voor het hele pakket Europese belastingproblemen.

Eurocommissaris Bolkestein was opgelucht dat de belastingdiscussie niet definitief was vastgelopen. De Britse minister van Financiën, Brown, zei dat de andere EU-lidstaten hebben toegegeven dat de euro-obligaties van een belastingakkoord zijn uitgezonderd, maar hij werd door zijn collega's tegengesproken.

De Europese regeringsleiders hebben gisteren ingestemd met de begin deze week door de EU-ministers van Buitenlandse Zaken overeengekomen plannen voor een Europese snelle interventiemacht. De bedoeling is dat de EU in 2003 een militaire macht van 50.000 tot 60.000 personen heeft die kan optreden bij vredesoperaties. Premier Kok onderstreepte dat het niet gaat om de vorming van een Europees leger en dat het legerkorps nauw met de NAVO moet samenwerken. Bovendien mogen de EU-defensie en de NAVO elkaar niet doubleren.