Eeuwfeest verboden om vuurwerk

Het Millenniumfeest op de Grote Markt in de stad Groningen gaat niet door omdat er te veel levensgevaarlijk illegaal vuurwerk in omloop is.

Burgemeester J. Wallage van Groningen heeft gisteren op advies van de hoofdcommissaris van politie de organisatie van het feest een vergunning onthouden.

De politie heeft de afgelopen weken in Groningen, Friesland en Drenthe een ongekend grote hoeveelheid van 200.000 kilo zwaar illegaal vuurwerk getraceerd. Daaronder bevinden zich onder meer honderden ,,mortierbommen met de kracht van meer dan een handgranaat' en ,,Chinese rollen met 300.000 klappers per rol', aldus een woordvoerder van de Groningse regiopolitie.

De politie heeft vijftien verdachten aangehouden en verhoord. Twee zitten nog vast. Ze riskeren een maximumstraf van 6 jaar en een geldboete van 250.000 gulden.

Er zou tenminste nog eens 60.000 kilo illegaal vuurwerk op de markt zijn gebracht. Dat laatste maakt het Millenniumfeest een te groot risico, zo liet Wallage gisterenavond desgevraagd weten. ,,Dit is meer dan illegaal vuurwerk, het zijn explosieven.' Op de Grote Markt in Groningen werden tijdens de eeuwwisseling 10.000 tot 15.000 mensen verwacht.

De 200.000 kilo illegaal vuurwerk die nu is getraceerd overtreft een veelvoud van het illegaal vuurwerk dat de politie de afgelopen jaren in het noorden onderschepte. In de provincie Groningen werd vorig jaar 2.700 kilo illegaal vuurwerk onderschept, in 1997 9.000 kilo, in 1996 1.700 en in 1995 1.600 kilo, aldus de cijfers van de politie.

Burgemeester Wallage zegt een aantal maatregelen te nemen om de veiligheid te waarborgen. De politie zal in Groningen nu bij grote indoor evenementen mensen gaan fouilleren op vuurwerk. Ze zal ,,heel intensief' gaan voorlichten ,,in de buurten waar dat relevant is' en de mensen oproepen het illegale vuurwerk naar het politiebureau te brengen waarbij ze niet zullen worden bestraft.

Wallage bespreekt het probleem van het illegale vuurwerk morgen met de andere korpsbeheerders. Volgens de burgemeester is elders in Nederland overigens niet zo veel vuurwerk aangetroffen als in de noordelijke provincies. Hij weet niet of dat iets te maken heeft met het intensieve speurwerk van de regio-politie in het noorden die al sinds de zomer speciale vuurwerkteams aan het werk heeft.

Het Millenniumfeest op de Dam in Amsterdam gaat gewoon door, zo heeft een woordvoerster van burgemeester Patijn gisteren laten weten. Er is volgens haar geen reden voor paniek.