Dresdner Bank mysterieuze bieder

De Dresdner Bank Luxembourg, dochter van de op twee na grootste Duitse bank Dresdner Bank, is de mysterieuze partij die mogelijk vier `stille' beursfondsen wil overnemen. Dat heeft de bank gisteren via zijn Nederlandse divisie Veer Palthe Voûte laten weten. De bank beraadt zich of zij de fondsen definitief wil inlijven.

Het gaat om de beursgenoteerde houdstermaatschappijenDordtsche Petroleum, Moeara Enim en Maxwell Petroleum, die niets meer doen dan aandelen Koninklijke Olie houden, en om Calvé Delft, dat alleen aandelen Unilever houdt. De maatschappijen sluizen de dividenden op de aandelen rechtstreeks door naar hun eigen aandeelhouders.

De Dresdner Bank Luxembourg heeft gisteren een akkoord gesloten met het Nederlandse ministerie van Financiën over de afhandeling van de belastingclaim op de fondsen. Als de fondsen worden opgeheven of overgenomen, moet belasting worden betaald over het verschil tussen de waarde waarvoor de aandelen ooit zijn gekocht en de huidige beurskoers van de twee AEX-fondsen. Volgens een woordvoerder van Veer Palthe Voûte hakt de Dresdner Bank Luxembourg volgende week de knoop door. Dan wordt ook pas duidelijk hoeveel geld met de eventuele transactie is gemoeid.

Maandag legde het bestuur van de Amsterdamse effectenbeurs de handel in de vier fondsen stil, nadat de geruchten over een mogelijke overname de kop opstaken. Ook de handel in twee andere houdstermaatschappijen in aandelen Koninklijke Olie (TG Oliehaven en TG Petroleumhaven) werd stil gelegd. Het is nog niet duidelijk of en door wie die eventueel worden overgenomen.

Uit ander nieuws betreffende de beurs blijkt dat ABN Amro voor particulieren het aantrekkelijkste beursfonds is om in te beleggen. Ruim een kwart miljoen huishoudens heeft wel een stapeltje van `de bank' in beheer. Op respectabele afstand volgen Ahold en Koninklijke Olie, respectievelijk nummer twee en drie. Dat meldt het onderzoeksbureau Nipo.

Beleggen blijft voor de particulier een aantrekkelijke bezigheid. Ruim twee miljoen huishoudens hebben via banken hun geld belegd, meer dan de helft via zogenoemde beleggingsfondsen. 1,1 miljoen particulieren beleggen hun geld via levensverzekeringen. (Reuters, ANP)