De Rode Duivels

Pierre Walckiers wordt beschouwd als de eerste die het Belgische nationale voetbalelftal de naam de Rode Duivels gaf. Walckiers was hoofdredacteur van La Vie Sportive. Hij schreef de dag na de interland Nederland-België van 30 april 1906 in Rotterdam dat de Belgen hadden gestreden als rode duivels. Het was de eerste keer dat het Belgische elftal in rode shirts was gestoken.

De Belgen speelden het verbeten strijdend klaar in het laatste kwartier van de wedstrijd tegen Nederland een 2-1 achterstand om te buigen in een 3-2 overwinning. Een jaar eerder was in Antwerpen de eerste (officiële onder auspiciën van de FIFA) wedstrijd tussen de Belgen en de Nederlanders. Toen won Nederland met 4-1. De eerste voetbalinterland die tussen België en Nederland werd gespeeld, was in april 1901. Het was de eerste (officieuze) interland van België. Op het veld van Beerschot wonnen de Belgen voor 300 toeschouwers met 8-0 van Nederland. De inzet van de wedstrijd was `Het Koperen Dingetje', een beker waarvoor ook nadien tussen België en Nederland werd gestreden. De eerste officiële interland speelden de Belgen in 1904. Frankrijk was de tegenstander, 3-3. In het eerste decennium van deze eeuw voetbalde België alleen tegen Nederland en Frankrijk. België-Nederland werd de Derby der Lage Landen genoemd, België-Frankrijk Le Match Sympathique.

Aflevering 49 in een serie over helden van deze eeuw.