Bonden stellen NS Cargo ultimatum

De vakbonden stellen de directie van NS Cargo een ultimatum. Vóór 12.00 uur woensdagmiddag moet de directie alsnog tegemoet komen aan de eisen van de bonden, anders volgen er acties. Stakingen worden niet uitgesloten, aldus een woordvoerster van FNV Bondgenoten. NS Cargo kon gisteren nog niet reageren op het ultimatum. Een woordvoerder zei wel dat de bedrijfsleiding het personeel de komende dagen zal informeren over het bod en de fusie. ,,Er is sprake van een hoop onterechte zorg'', zei hij.

Het ultimatum volgt na het afbreken donderdagavond van het overleg met de directie. Het bod van de directie voor een sociaal plan werd door de bonden als te mager afgewezen. Zo'n plan moet er volgens de bonden komen om de gevolgen van de fusie op te vangen. Per 1 januari vormen NS Cargo, de goederentransportpoot van het spoorbedrijf, en DB Cargo van Deutsche Bahn de nieuwe onderneming Railion. De bonden zijn bang voor de werkgelegenheid van de 1600 werknemers bij NS Cargo. Enkele honderden banen zouden op het spel staan.

CNV Spoorwegen polst vandaag alvast onder de kaderleden hoe het zit met de actiebereidheid. FNV Bondgenoten peilt vanaf maandag op de diverse locaties in het land. Die bijeenkomsten hebben vrijwel zeker tot gevolg dat het werk enige tijd stil komt te liggen. Vorige week was er al sprake van dit soort vergaderingen onder werktijd.

De directie was bereid het bestaande sociaal plan te verlengen tot 31 december 2003. Een werkgelegenheidsgarantie gaf de directie niet af. Volgens de woordvoerder van NS Cargo is zo'n garantie bij dit bod ,,bijna overbodig''. Het kan volgens hem betekenen dat individuele werknemers met behoud van salaris nog in 2008 in aanmerking komen voor bemiddeling bij het zoeken naar een andere baan. ,,Goudgerand'', noemt hij het bod.

Bonden en ondernemingsraad willen echter het sociaal plan met vijf jaar verlengen tot 31 december 2005, waardoor uiteindelijk in 2010 nog bemiddeling kan worden geboden. Zij willen die langere termijn, omdat ze vermoeden dat ,,de grote klappen'' pas na 2003 vallen.

De ondernemingsraad heeft inmiddels een kort geding aangespannen om de overdracht van aandelen naar Deutsche Bahn tegen te houden. De zaak dient maandag bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. (ANP)