Beurs VS sluit week sterk af

Wall Street sloot de beursweek hoger af. Het Dow-Jones koersgemiddelde van belangrijkste aandelen noteerde gisteren een slot van 11134,79 punten, een winst van 89,91 punten. De stemming was geanimeerd na de publicatie van een gunstige producentenprijsindex.

Het sterke slot bood gisteren onvoldoende compensatie voor een zwakke week. Vorige week vrijdag noteerde de Dow Jones nog een slotstand van 11286,18 punten. Per saldo leverde de index in een week tijd dus terrein in.

De handel keek gisteren uit naar verschillende economische cijfers die meer duidelijkheid zouden brengen over het inflatiegevaar. Na het bestuderen van de groothandelscijfers en de producentenprijsindex constateerde de vloer dat er nauwelijks een inflatiegevaar bestaat en dat de Fed, het stelsel van centrale banken in de VS, rustig kan gaan slapen. De prijzen in de groothandel stegen, met name door hogere energiekosten, maar exclusief volatiele sectoren zoals voedsel bleef de toename van de inflatie uiterst beperkt. ,,De huidige cijfers zijn gunstig voor de markt. Ze overtuigen de Fed dat er geen directe dreiging is'', constateerde een handelaar dan ook.

De financiële sector profiteerde van het goede nieuws. De koersen van American Express, Citigroup en JP Morgan stegen behoorlijk.

Nasdaq, de elektronische schermenbeurs, sloot opnieuw met een record. Gedurende de dag stond de Nasdaq-index even op verlies na winstnemingen. Beursnieuweling FreeMarkets deed het buitengewoon goed.