ANTI-STRESS KERST

Albert Heijn heeft het Nipo laten uitzoeken hoe er in Nederland wordt gegeten. 69% van de 761 ondervraagden liet weten te houden van een gezamenlijke maaltijd. Dat met elkaar eten levert ook ergernis op. Op de `irritatie-meter' staan: boeren, smakken, slurpen, klagen, zeuren, knoeien, lezen, roken, ruzie en van tafel weglopen.

Om de kerstdiners zo ontspannen mogelijk te laten verlopen is een flinke portie voorwerk nodig. Hoe minder er op het laatste moment moet worden gedaan, hoe stress-bestendiger iedereen aan tafel zit. De komende tijd enige vrede-op-aarde kerstmenu's. De gerechten worden van te voren klaargemaakt of vergen weinig bereidingstijd. Het eerste kerstmenu bestaat uit: een Poolse paddestoelen-paté, gevolgd door zalmfilet met zuur- en andere kool en een frivole rijstpudding. Op het tweede menu staan: een salade met grote garnalen, kalkoenfilet met sinaasappelsaus en een `kinderijsje'. Dit nagerecht kan door kinderen worden klaargemaakt. Vandaag het eerste deel van het eerste anti-stress diner. Alle recepten zijn voor 6 personen. De bereiding van de paté, die 2 dagen voor kerst gemaakt kan worden gaat als volgt: doe de verschillende soorten gehakt in een kom. Meng er de eieren en crème fraîche door. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Bak de gepelde en gesnipperde uien in een beetje boter zacht en glazig. Bak vervolgens de cantharellen 2 minuten in wat boter. Houd ze apart. Bak nu de andere schoongemaakte paddestoelen enkele minuten in boter. Houd de grote oesterzwammen apart. Pureer de uien en de grotchampignons en meng het met de peterselie door het gehakt. Bekleed de binnenkant van een cakevorm met plakjes spek. Leg op de bodem de helft van het gehakt. Leg hier de oesterzwammen bovenop. Doe de rest van het gehakt in de vorm en druk het goed aan. Garneer de bovenkant met cantharellen. Sluit af met aluminiumfolie. Zet de vorm in de oven van 225° graden in een bak met kokend water. Bak de paté in circa 1 1/2 uur gaar. Laat de paté afkoelen. Zet in de koelkast.

    • Anne Scheepmaker