Angola

Uw correspondent vergelijkt de verkiezingen in Mozambique met de situatie in Angola (NRC Handelsblad, 6 december). In 1992 werden in Angola onder VN-toezicht verkiezingen gehouden, met 800 waarnemers voor 6000 kieslokalen. Veel te weinig om goed te controleren. In tegenstelling tot wat uw correspondent beweert heeft Unita zich na protesten tegen fraude toch bij de uitslag neergelegd. Voor de presidentsverkiezing was een tweede ronde nodig, die overigens tot nu toe niet is gehouden. De regering heeft eenvoudigweg de wet veranderd.

Na de acceptatie van de verkiezingsuitslag door Unita was de regering tegen haar bedoeling in toch genoodzaakt met hen regeringsverantwoordelijkheid te bespreken. Unita bracht voor dit doel haar hele politieke top bijeen in Luanda. Die hele top en duizenden aanhangers zijn toen in twee dagen tijd op een gruwelijke wijze afgeslacht. De VN keek toe en deed niets. Unita voelde zich verraden en hervatte de strijd. Vorig jaar heeft op verzoek van de regering de VN zijn missie moeten beëindigen. President Dos Santos wilde geen pottenkijkers hebben bij zijn op 5 december vorig jaar begonnen groot militair offensief, dat nog steeds aan de gang is. De wapens worden gekocht bij Rusland en Brazilië, en direct betaald uit de olie-inkomsten. De Britse niet-gouvernementele organisatie Global Witness trok deze week aan de bel over het leegroven van Angola door de oliemaatschappijen met medeweten van de banken, onder bescherming van huursoldaten, en de top van de Angolese regering.

    • Leonie van Bladel