Zanger en komisch talent

De zanger en acteur Lex Goudsmit, die vandaag op 86-jarige leeftijd is overleden, was bij het grote publiek vooral bekend door zijn rollen in televisieseries en als de melkboer Tevje in de musical Anatevka. Zowel in Amsterdam als in Londen speelde hij deze rol ruim elfhonderd keer.

De in Brussel geboren Goudsmit was aanvankelijk diamantslijper. In de jaren dertig vormde hij met een aantal vrienden de zanggroep The Vocal Kings, die internationaal furore maakte. Ze traden op samen met Maurice Chevalier en Edith Piaf en, in de film Varieté, met Jean Gabin. Ook speelde hij voor de Tweede Wereldoorlog al in enkele korte Nederlandse films.

Na de oorlog ging Goudsmit zingen bij de Haagse Operette Zangers, waar hij merkte talent te hebben voor komische rollen. Zijn ervaringen in de oorlog en zijn persoonlijke verliezen als jood ten spijt speelde hij in 1953 de rol van een dikke Duitser in de televisieserie Secret File die de Amerikaanse regisseur Dreyfuss opnam in de studio's in Duivendrecht.

Al snel werd Goudsmit een vertrouwde gast in populaire kindertelevisieprogramma`s als De avonturen van Liang Wang Tsjang Tsjeng, Flip en de tovenaarsleerling en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer? Ook was hij te zien in tal van Nederlandse speelfilms, zoals Het wonderlijke leven van Willem Parel, Louis van Gasterens Stranding en Het huis, Erik van Zuylens De laatste trein en verschillende jeugfdilms van Karst van der Meulen, alsmede de filmversie van Pinkeltje (1978). De jongste generatie kent hem als Opa Lex uit Sesamstraat, waarin hij tot voor kort nog optrad. Hij werd er de liefste opa van Nederland mee.

Zijn aandeel in producties voor het grote publiek weerhield Goudsmit er niet van om in de jaren zestig op te treden bij de `experimentele' toneelgroepen Ensemble en Studio. Hij speelde in Eugène Ionesco's Rhinoceros, in Toergenjevs Een maand op het land en in Edward Albee's Droom van Amerika. Maar het liefst van alles was Goudsmit toch zanger, een ambitie die strookte met zijn zware bas-bariton-stem. Het lied If I were a rich man uit Anatevka leek speciaal voor hem geschreven. Gezien zijn zangtalent is het geen wonder dat hij eens verzuchtte: ,,Als ik op aarde terugkom, word ik operazanger.''

Vorige maand ontving Goudsmit uit handen van Aart Staartjes De Blijvend Applaus-prijs voor zijn hele oeuvre. Hij memoreerde toen dat drie leden van The Vocal Kings in de oorlog werden vermoord. ,,Ik zeg dat, omdat ik nooit nalaat die jongens naar voren te halen, als ik zelf in het zonnetje word gezet''. En hij besloot met de woorden: ,,Verder is dit zo'n mooie middag, waarop ik een stuk jonger ben geworden.''