Wim de Vijfde

De euro is van ons allemaal. En allemaal wordt steeds meer. Zo'n 290 miljoen Europeanen uit elf lidstaten van de Europese Unie betalen elkaar over twee jaar met de Europese munt, maar daar is de opmars niet mee klaar.

EU-lid Griekenland zal volgend voorjaar formeel het verzoek doen mee te mogen doen met de muntunie. In Zweden en Denemarken schuift de publieke opinie schokkerig richting euro. En vroeg of laat zullen de Britten niet onder de euro uitkomen.

Daarmee staat het aantal toekomstige eurogebruikers op 370 miljoen. Vandaag komt bovendien de toekomstige uitbreiding van de Europese Unie aan bod tijdens de top in Helsinki. Als de elf Centraal- en Oost-Europese landen, van Polen tot Litouwen, en Malta en Cyprus, te zijner tijd lid worden van de EU, groeit het aantal eurogebruikers op de lange termijn tot 480 miljoen.

Mocht Turkije morgen ook nog formeel worden geaccepteerd als kandidaat EU-lid, en in een verdere toekomst dus ook kandidaat-eurodeelnemer, dan komen er nog eens 63 miljoen bij. Zo kent de euro straks ruim een half miljard gebruikers, en wordt na de Chinese yuan en de Indiase roepie de meestgebruikte munt. Naar de waarde van de geldcirculatie gemeten kan de euro zelfs vóór de dollar de belangrijkste munt ter wereld worden.

Via de voordeur de muntunie binnenkomen kost tijd, via een zijdeur gaat veel sneller. Op de Balkan voerde Montenegro vorige maand de Duitse mark in – en dus de euro – in een poging zich onafhankelijker te maken van Servië. Het nieuwe, onafhankelijke Oost-Timor heeft zich voorgenomen de munt van de oude kolonisator Portugal, de escudo, te gaan gebruiken.

De euro komt, in de vorm van de franc, ook al in gebruik in de Franse gebiedsdelen in het Caraïbische gebied. Nu de euro ook in Oost-Timor zal gaan circuleren, begint president Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank steeds meer te lijken op een monetaire uitvoering van Karel de Vijfde. In het bloeiende rijk van Koning Wim gaat straks de zon nooit meer onder.