Voorzitter asielclub `onder voorbehoud'

De benoeming van oud-politicus Harry van den Bergh (57) tot voorzitter van de vereniging VluchtelingenWerk Nederland blijkt onder voorbehoud te geschieden. Uiterste consequentie zou kunnen zijn dat Van den Bergh een paar maanden na zijn benoeming weer moet opstappen. Van den Bergh zelf weet van niets en is verbijsterd. ,,Ik vind dit niet normaal.'' Wel denkt hij ,,dat de wijsheid zal domineren''.

Woensdag lekte uit dat het bestuur van Vluchtelingenwerk Van den Bergh volgende week voordraagt bij de verenigingsraad die als hoogste orgaan van de vereniging nog met de benoeming moet instemmen. Gisteren kwam daar nog een persbericht van VluchtelingenWerk overheen die dit scenario bevestigde.

Het voorzitterschap voor Van den Bergh blijkt echter bij nader inzien niet zo vanzelfsprekend. De leden van de verenigingsraad krijgen dezer dagen nagekomen stukken van het bestuur waar in staat dat de benoeming van de nieuwe bestuursleden geschiedt,,onder voorbehoud van de resultaten van het onderzoek naar het functioneren van de verenigingsstructuur''.

Organisatie-adviseur Hans Berg houdt op dit moment op verzoek van het bestuur en de verenigingsraad de verenigingsstructuur tegen het licht van VluchtelingenWerk, de grootste belangenorganisatie voor vluchtelingen in Nederland. Hij rapporteert begin volgend jaar.

Als dat onderzoek een ander profiel schetst van de voorzitter dan van toepassing is op Harry van den Bergh, zou dat kunnen betekenen dat deze moet opstappen, zo bevestigt Johan Feenstra, lid van de benoemingscommissie.

De nagekomen stukken aan de verenigingsraad melden dat de bestuursleden op de hoogte zijn van het voorbehoud. De beoogd voorzitter wist gisteren echter nog van niets. De woordvoerder van VluchtelingenWerk zegt dat een vroegtijdig vertrek van Van den Bergh ,,in principe'' mogelijk is. ,,Maar het lijkt me sterk als `ie naar huis wordt gestuurd. Het is een zeer gekwalificeerd man.''