Voedingsbedrijf CSM zet winststijging voort

De nettowinst van het voedingsmiddelenconcern CSM is in het afgelopen boekjaar met 12,5 procent gestegen. Ook voor het tot 1 oktober lopende boekjaar verwacht het bedrijf dat de winst met dubbele cijfers zal groeien.

Dit heeft het moederbedrijf van onder meer Red Band, Honig, Hak en Venz vanochtend bekendgemaakt. Het nettoresultaat kwam uit op 125,5 miljoen euro (275 miljoen gulden). De omzet steeg ook met ruim 12 procent tot 2,2 miljard euro (4,83 miljard). Het bedrijfsresultaat van het concern kwam uit op 187 miljoen euro, een stijging van 10,9 procent.

De stijging in de winst en in de omzet is veroorzaakt door zowel aankopen van bedrijven als door autonome groei. CSM kocht in het boekjaar onder meer snoepfabrikant Leaf, waarvoor het bijna 400 miljoen euro betaalde. Mede door de acquisities zijn de financiële lasten met bijna eenderde gestegen tot 8,8 miljoen euro. Als gevolg van Nederlandse concernfinancieringsfaciliteiten daalde de belastingdruk van 31 naar 29,5 procent.

Gisteren maakte de producent van zoetwaren en voedingsingrediënten bekend dat het enkele activiteiten afstoot. Zo gaan de dochters M/S/C/Lebensmittel en Euryza Reis naar het Belgische Boost Nutricion. Beide bedrijven produceren rijst en behalen gezamenlijk een omzet van 139 miljoen gulden.

Verder is definitief overeenstemming bereikt over de verkoop van California dat in handen komt van het Nederlandse Struik. Deze producent van droge en natte soepen en bouillonproducten behaalde vorig jaar een omzet van 55 miljoen gulden. Er zijn geen financiële details naar buiten gebracht.

CSM heeft de verschillende divisies gegroepeerd naar drie activiteitengebieden. De eerste bestaat uit de Noord-Amerikaanse en Europese activiteiten van de bakkerij-ingrediëntendivisie. Hiermee behaalde CSM vorig jaar iets meer dan 2,2 miljard euro omzet en een bedrijfsresultaat van 146 miljoen gulden. De consumentenmerkartikelen leverden een omzet van 1,57 miljard gulden en een bedrijfsresultaat van 106 miljoen gulden. De procesindustriële activiteiten zetten voor 925 miljoen gulden om, met een bedrijfsresultaat van 165 miljoen gulden.