Vader en zus vastgezet na schietpartij

De politie van Veghel heeft gisteren de vader (35) en het zusje (15) gearresteerd van de jongen die dinsdagmiddag op een school vijf mensen neerschoot. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij.

Dat hebben politie en justitie gisteren meegedeeld. Het motief voor de schietpartij zou wraak zijn. De zeventienjarige scholier Ali D. zou hebben geprobeerd Hasan Keskin (19) te doden. Keskin had afgelopen zomer een relatie met het zusje van Ali, tegen de zin van de ouders. Ze reisden ook samen naar Turkije. Ali D. wilde de familie-eer redden.

De vader van Ali, een Koerdische zakenman, had al op dinsdagmiddag tegenover de politie verklaard dat hij zijn zoon die middag naar school had gebracht en dat het pistool waarmee de jongen schoot van hem was. Maar de jongen had volgens de vader op eigen initiatief gehandeld. Hij zou door Hasan worden `getreiterd' en ook het zusje zou door Hasan zijn lastiggevallen.

Politiewoordvoerder Gerda Preusting zegt dat de herkomst van het vuurwapen tot gisteren ,,bewust'' geheim werd gehouden omdat de betrokkenheid van de vader nader werd onderzocht. Preusting: ,,De jongen heeft dinsdag en woensdag sterk tegenstrijdige verklaringen afgelegd over de rol van zijn vader in het geheel, en later ook over zijn zusje.'' Aanvankelijk hield de politie er rekening mee dat de jongen valse verklaringen aflegde om zijn eigen rol minder belangrijk te maken. ,,Maar we hebben ook verklaringen van getuigen. Al met al leverde dat een opeenstapeling van feiten op. Op grond daarvan werden de vader en het zusje gearresteerd.'' Ook Hasan Keskin werd woensdag, in het ziekenhuis, door de politie verhoord.

Ali D., zijn vader en zusje worden vanmiddag voorgeleid aan de officier van Justitie in Den Bosch. Volgens een woordvoerder van het openbaar ministerie heeft de moeder van het gezin gistermiddag op het politiebureau van Veghel aangifte gedaan van bedreiging.

De ouders van Ali D. zeiden eerder in een gesprek met deze krant dat Hasan de familie al wekenlang bedreigde. Hij zou tegen Ali hebben gezegd: ,,Ik ga jou, je zusje en je ouders afmaken.'' Ook familie-leden van Hasan verklaarden woensdagmiddag dat ze al langer werden bedreigd door de familie van Ali, naar aanleiding van de reis van Hasan en het meisje naar Turkije. De politie bevestigde dat in september met beide families over de wederzijdse beschuldigingen is gesproken.