Uitgever PCM gaat snijden in kosten van dagbladdivisie

Uitgever PCM Holding gaat snijden in de kosten van de dagbladdivisie. De bezuinigingen zijn volgens de raad van bestuur van de uitgever van kranten als NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad en de Volkskrant nodig om de winstgevendheid van de dagbladen op te krikken.

De hoofdredacteuren van de PCM-kranten hebben vandaag een brief ontvangen van de raad van bestuur, waarin staat dat ze ,,selectiever en soberder'' moeten gaan werken. ,,De winstgevendheid van het concern staat onder druk'', schrijft PCM. Zo vallen de distributiekosten volgens PCM-bestuurder Bert van der Berg zo'n twintig miljoen gulden hoger uit dan geraamd door het tekort aan krantenbezorgers. Ook aan automatisering en productontwikkeling is PCM meer geld kwijt.

De inkomsten van de kranten stagneren. Het aantal abonnees groeit slechts bescheiden en ,,met de advertentie-inkomsten zitten we op de top'', aldus Van der Berg. De uitgever maakt zich vooral zorgen over de ontwikkeling van de advertentie-inkomsten omdat die nu ,,in een periode van economische hoogconjunctuur'' al stabiliseren. Als het over een tijdje economisch slechter gaat, ,,zal de onderneming zonder ingrijpen terecht komen in te risicovol vaarwater'', vreest de uitgever.

PCM kondigt maatregelen aan, waaronder een personeelsstop en een ,,selectief investeringsbeleid''. Ook komt er een uitvoerig kostenonderzoek, dat moet aantonen waarop nog bezuinigd kan worden. PCM neemt ook zijn ,,locatiebeleid'' onder de loep. De uitgever bekijkt of de twee lokaties waarop nu de landelijke kranten gemaakt worden – Amsterdam en Rotterdam – gehandhaafd blijven.

Nieuwe projecten – zoals investeringen in nieuwe media en magazines – komen door de bezuinigingen volgens Van der Beg niet in gevaar. ,,Door dit soort maatregelen ontstaat juist ruimte voor nieuwe projecten, zowel papieren als electronische.'' Hoeveel precies bezuinigd moet worden, wil Van der Berg niet zeggen. ,,Het is moeilijk daar een schatting van te maken, maar het gaat om majeure bedragen''. In het eerste halfjaar groeide de winst van PCM met 34 procent tot 52,7 miljoen gulden. Voor het hele jaar verwacht PCM 10 procent winstgroei.