Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de opstand in Roemenië tien jaar geleden tegen het terreurbewind van Ceausescu met nog niet eerder vertoonde beelden van de eerste dag van de opstand in de stad Timisoara. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Verslag uit Stockholm van de Nobelprijsuitreiking aan de Nederlandse natuurkundigen G. 't Hooft en M. Veltman. Verder een reportage over de werkomstandigheden voor medici in asielzoekerscentra. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. In de serie over belangrijke gebeurtenissen in de afgelopen eeuw aandacht voor de moord in 1914 op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand. De moord wordt gezien als aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

ARD-exclusiv. Elke correspondent in Moskou krijgt herhaaldelijk de vraag of het niet gevaarlijk is om in deze stad te wonen. Terwijl allerlei clichés over de mafia de ronde doen, eist het verkeer vooralsnog de meeste slachtoffers. ARD, 22.00-22.30u.

PRAATPROGRAMMA

B&W. Gesprek met oud-premier Dries van Agt. Ned.3, 19.26-19.56u.

Hardtalk. Interview met de James Orbinski en Philippe Biberson van Médecins Sans Frontières die vandaag in Stockholm de Nobelprijs voor de vrede ontvingen. BBC World, 20.30-21.00u.

Mtwee. Acteur Peer Mascini van de Melkunie-reclame en zijn collega `Cora van Mora' praten over het maken van reclamefilmpjes. Verder een discussie over het verengelsen van het Nederlands en uit Lausanme een gesprek met Hein Verbruggen, lid van het Internationaal Olympisch Comité. TV2, 23.00-23.55u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met trainer van Feyenoord Leo Beenhakker en een optreden van de jongensgroep The Blind Boys of Alabama. RTL4, 23.05-23.45u.

Alleen op de Wereld. Doe Maar-oprichter Ernst Jansz kijkt terug op zijn tumultueuze jaren en praat over zijn huidige muzikale passies. RTL5, 23.05-23.50u.

KUNST & AMUSEMENT

Stardust. Gesprek met locatiescout Paul Marbus die de historische plekken in de films Kruimeltje en Karakter uitzocht. Verder een interview met de Griekse regisseur Theo Angelopoulos en een recensie van de Iraanse film Dance of Dust van Abolfazi Jalili. Ned.3, 19.56-20.24u.

Dit was het Nieuws. Eerste aflevering van een nieuwe reeks uitzendingen begint met hoogtepunten uit het vorige tv-seizoen. TV2, 21.29-22.10u.

FILM

. What's Eating Gilbert Grape (Lasse Hallström, 1994, VS). Gevoelig, kalm portret van een typische white trash-familie op het Amerikaanse platteland. Dood en liefde doorkruisen doodgewone levens, die bijzonder worden door de liefdevolle aandacht die regisseur Hallström eraan wijdt en door puntgave rollen. Met Darlene Cates als onvoorstelbaar dikke moeder en Johnny Depp als de oudste zoon. RTL5, 20.30-22.45u., met reclame. Zie ook Film-Vooraf.

. It Could Happen to You (Andrew Bergman, 1994, VS). Tweede regel van Sinatra's tophit `Young at Heart' leverde titel aan eenduidig sprookje in de traditie van Frank Capra. Niet-corrupte New-Yorkse agent Nicholas Cage geeft aan serveerster Bridget Fonda bij wijze van fooi de helft van een loterijlot dat 4 miljoen waard bljkt te zijn. Dit tot ergernis van zijn op geld beluste echtgenote Rosie Perez. Net5, 20.30-22.15u., met reclame.

Wedlock (Lewis Teague, 1991, VS). Actiefilm met Rutger Hauer als futuristische gevangene die in de buurt van een hem onbekende lotgenoot moet blijven, anders ontploft zijn halsband. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

My Girl (Howard Zieff, 1991, VS). Relatief gewaagde tragikomedie over de groeipijnen van een 11-jarige, hypochondrische dochter (Anna Chlumsky) van weduwnaar annex begrafenisondernemer Dan Aykroyd. Fragmentarische film belicht ook de onhandige liefde tussen vader en Jamie Lee Curtis. VRT, 21.45-23.25u.

Lethal Weapon (Richard Donner, 1989, VS). Succesvolle actiethriller bewandelt vertrouwde paden: in strijd tegen heroïnehandelaren, onder wie Gary Busey, leren rechercheurs met tegengestelde karakters (Mel Gibson en Danny Glover) elkaar waarderen. Veronica, 22.00-0.05u., met reclame.

Braveheart (1) (Mel Gibson, 1995, VS). Tweede filmregie van acteur Gibson is een met de Oscar voor beste film bekroond epos over de 13de eeuwse Schotse rebel en vrijheidsstrijder William Wallace (Gibson zelf) en vooral bedoeld als spectaculair entertainment. Drie uur is lang voor hooivorken, brandende pijlen, pek en builenpest. Morgen het slot. Fox, 22.00-23.45u., met reclame.

High Plains Drifter (Clint Eastwood, 1973, VS). Clint Eastwood trad in de voetsporen van Sergio Leone met even gewelddadige als opzichtig symbolische western. Vreemdeling (Eastwood zelf) prepareert stadje om drie vermaarde bandieten een onhartelijk welkom te bereiden. BBC1, 23.25-1.10u.

. Passione d'Amore (Ettore Scola, 1980, Italië/Frankrijk). Verfilming van de novelle `Fosca' van écrivain maudit Ugo Iginio Tarchetti is een schitterend gefotografeerd 19de-eeuws kostuumstuk, waarin Scola andermaal getuigt van zijn humanistische engagement met het marginale maatschappelijke bestaan van een, in dit geval oerlelijke outcast. Cavalerieofficier Bernard Giraudeau raakt geobsedeerd door lelijk nichtje van garnizoenscommandant. Ned.3, 0.12-2.07u.

The Ref (Ted Demme, 1994, VS). Betrekkelijk pittige komedie. Voortvluchtige Denis Leary gijzelt op kerstavond het yuppie-echtpaar Judy Davis en Kevin Spacey. ARD, 1.40-3.15u., tweetalig.

En nagesynchroniseerd: Raging Bull (Martin Scorsese, 1980, VS). ZDF, 24.00-2.05u.; Vitr v kapse (Jaroslav Soukup, 1982, Tsjechoslowakije). ZDF, 2.30-3.45u. Once a Thief (Ralph Nelson, 1965, VS/Fr.). ARD, 3.15-5.00u.; Shonen sarutobi sasuke (Taiji Yabushita, 1959, Japan). Morgen, ARD, 12.30-13.50u.