Romantica

De schrijfster Leni Saris, die sinds 1938 meer dan 110 boeken schreef, is donderdag overleden in een ziekenhuis in Rotterdam. Uitgeverij Westfriesland in Kampen heeft dat vanmorgen laten weten.

Helena Barbara Wilhelmina Saris (Rotterdam, 23 september 1915) werkte na een secretaresse-opleiding bijna dertig jaar als chef de bureau op een notariskantoor. In haar vrije uren schreef ze romans, die bijna allemaal verschenen in de Witte Raven-serie van uitgeverij Westfriesland, maar die naar eigen zeggen niet in de eerste plaats bedoeld waren voor oudere meisjes; het waren `ontspanningsromans met een achtergrond'. Toen Saris in 1971 full-time auteur werd, was ze al de populairste meisjesboekenschrijfster; tot op heden zijn er van haar boeken meer dan 8 miljoen exemplaren verkocht.

Saris debuteerde in 1938 met de roman Licia zet door en schreef daarna gemiddeld jaarlijks twee boeken waarin romantiek en een helder-burgerlijke moraal de opvallendste kenmerken zijn. In een interview met deze krant zei ze: ,,Ik ben geen Yvonne Keuls, een deel van de harde werkelijkheid laat ik liggen.'' Haar bekendste titels zijn Villa Zonneschijn (1938), Leontine (1941), Kindertehuis `De Toekomst' (1940), En toen kwam jij, Annemarie! (1965), Ballade voor Pamela (1986), Chiara (1993) en De gouden stem (1999). Voor het volgende jaar staan nog twee postume boeken gepland.

Door de literaire kritiek werd Saris genegeerd, de weinige kranten die over haar schreven kritiseerden haar onwaarschijnlijke plots en stereotiepe personages, of interviewden haar bij het verschijnen van haar 50ste, haar 75ste, haar 100-ste roman. Bij die laatste gelegenheid schreef Saris het Hollands Dagboek in deze krant. Daarin vertelde ze hoe ze schreef (,,mijn kleine rode schrijfmachientje ... het gekke ding''), hoe ze haar boeken varieerde (ontspannende naast licht-autobiografische onderwerpen), en hoe ze haar gelukkigste dagen registreerde als `een dag met een sterretje.' Leni Saris werd 84 jaar.