`Politie van Veghel liet kansen liggen'

De politie in Veghel heeft mogelijkheden laten liggen om de schietpartij op het regionaal opleidingscentrum De Leijgraaf te voorkomen. Door overleg met specialisten van de politie op dit terrein had de dreiging beter kunnen worden ingeschat.

Dat zegt W. Timmer, hoofd bureau islamitische gemeenschappen van het Expertisecentrum politie en allochtonen. Timmer wil niet specifiek ingaan op het incident op de school in Veghel, maar geeft aan dat in vergelijkbare zaken waarbij het expertisecentrum werd geraadpleegd ,,eigenlijk altijd resultaat is geboekt''.

In het verleden is het expertisecentrum verschillende malen geconfronteerd met zaken waarbij de eer van een familie in het geding was omdat een dochter een ongewenste verhouding bleek te hebben. Er worden dan volgens Timmer eerst apart gesprekken gevoerd met de jongen en het meisje, en vervolgens apart met de beide families.

Timmer: ,,We zien dan op welke terreinen de families overlappen. Bijvoorbeeld dezelfde moskee, culturele of politieke vereniging of dezelfde streek. Dan halen we er iemand bij die kan bemiddelen. Als de families naar dezelfde moskee gaan, kan dat de imam zijn. Als ze bij dezelfde vereniging zijn aangesloten, kan het de voorzitter zijn. Op die manier haal je de angel uit een conflict.''

Volgens een woordvoerder van de politie in Veghel is ,,wel vier keer'' geprobeerd in contact te komen met het vijftienjarige meisje, Yillez. Zij reageerde niet, aldus de woordvoerder. ,,Dan bloedt het dood. We hebben het wel degelijk geprobeerd.'' De politiewoordvoerder kent overigens het in Houten gevestigde expertisecentrum niet. Het centrum is een politieonderdeel dat is gespecialiseerd in allochtonen.