Pas verschenen

LITERATUUR

Patricia Duncker: James Miranda Barry. Vert. Auke Leistra, De Prom, 413 blz. ƒ49,90

Recente roman van Patricia Duncker (Jamaica, 1951) waarin zij de levensloop beschrijft van een meisje dat vanaf haar tiende als man door het leven gaat en meer dan veertig jaar als dokter dient in het Engelse leger. `Duncker stipt hier op luchtige toon haar favoriete thema's aan: seksuele ambiguïteit en ambigue identiteit.' (Corine Vloet, Boeken 11.6.1999)

Guus Middag: De eerste keer.

Van Oorschot, 335 blz. ƒ39,90

Nieuwe essaybundel van Guus Middag (1959) met zestien stukken over het lezen van gedichten. Acht hebben betrekking op dichters als Brodsky, Larkin, Shakespeare en Faverey, de andere acht gaan over een onderwerp als de dood en over `Hjerst' een gedicht van de Friese dichter Obe Postma. De meeste stukken verschenen in literaire tijdschriften als Tirade en Bzzlletin, een enkel werd eerder in NRC Handelsblad gepubliceerd.

Praag en het fin de siècle.

Versch. vertalers,

Meulenhoff, 207 blz. ƒ34,90

Negentien verhalen van Duitstalige en Tsjechische schrijvers die dateren van rond 1900. Naast Rilke en Kafka zijn ook in Nederland vrijwel onbekende auteurs opgenomen als Antonín Sova en Hana Kvapilová. Samengesteld door W. Hansen en Kees Mercks.

Arundhati Roy: Het einde van illusies (The Cost of Living).

Vert. Ria Loohuizen en Alissa Leigh,

Prometheus, 116 blz. ƒ24,90

Van Booker Prize winnares 1997 Arundhati Roy een essaybundel waarin zij de Indiase overheid bekritiseert om het experimenteren met kernwapens en het bouwen van grote stuwdammen in Indiase rivieren en de daarmee gepaard gaande gedwongen onteigening en hervestiging van de inwoners. Zij schuwt daarbij niet het Westen op zijn verantwoordelijkheden te wijzen.

Barbara Smit: De overdracht.

Sun, 261 blz. ƒ34,50

Sleutelroman van economisch journalist Barbara Smit over een bierbrouwer op leeftijd die het roer over zijn wereldbedrijf aan anderen over zal moeten geven. Smit kreeg bekendheid met haar biografie Heineken. Een leven in de brouwerij. (1997, 60.000 exemplaren).

NON FICTIE

`Tot ziens in vrij Mokum' Brieven van Flip Slier uit werkkamp Molengoot (april 1942 - oktober 1942, Minerva, 93 blz. ƒ24,95

Twee jaar geleden bij sloopwerzaamheden in de Amsterdamse Vrolikstraat aangetroffen brieven van Flip Slier, typograaf van het Handelsblad, die hij aan zijn familieleden stuurde toen hij in kamp Molengoot te werk was gesteld door de Duitse bezetter. Slier en zijn familie kwamen later in de concentratiekampen om het leven.

Marcel Maassen: Betaalde Liefde. Voetbal, van volkssport tot entertainment industrie, SUN, 255 blz. ƒ34,50

Over de dreigende teloorgang van de strijd om het `bruine monster', die inmiddels volledig is overvleugeld door multifunctionele stadions, alomtegenwoordige commercie, halfcriminele bestuurders en belachelijk hoge salarissen. Het Nederlandse voetbal dreigt `het Haarlem van Europa' te worden, waarschuwt de auteur.