Paard op sokken glijdt van bal

In de circuspiste dansen veertien paarden: vrolijke pony's en deftige schimmels. Ze doen het nog wat rommelig. Een pony moet op een grote bal lopen, maar hij glijdt eraf omdat hij zijn sokken nog aan heeft. Twee andere pony's zijn brutaal tegen de baas. Ze rennen steeds weg over de tribunes. De zwarte paarden zijn een uur te laat. Ze moeten helemaal uit Amsterdam Zuidoost komen. Met de metro duurt dat drie kwartier.

Wie goed kijkt, ziet dat de paarden nep zijn. Het zijn kinderen verkleed als paarden. In Circus Elleboog in Amsterdam gebruiken ze nooit echte dieren. Dat vinden ze zielig. Wel gebruiken ze echte kinderen. Het kindercircus is vandaag vijftig jaar geworden. Het viert zijn verjaardag vanavond met een show in theater Carré in Amsterdam. Vijftig kinderen en grote mensen treden op. De grote mensen hebben vroeger bij het circus gespeeld. Toen ze nog kinderen waren. De oudste die meedoet is 65 jaar. Florian, de jongste, is vijf jaar: ,,Normaal moet ik om acht uur naar bed, maar nu mag ik om tien uur.''

Layla Jamari (8) opent als pony het paardjesnummer. Layla: ,,Maar ik doe ook mee aan het clownsnummer met de giraf. De giraf is nep. Hij wil een emmer cola drinken. Een andere clown gooit die emmer over mij heen. Ik struikel ook nog over een giraffendrol. Die is ook nep.''

Layla zit ongeveer een jaar bij Circus Elleboog. ,,Een tijdje ging ik gewoon als hobby. Maar ik had ook een heleboel andere dingen te doen. Zwemmen, toneelspelen. Dus ging ik eraf. Maar circus vind ik toch het allerleukste. Dus nu ben ik terug voor de show.''

Tante Iet

Circus Elleboog werd in 1949 opgericht door Tante Iet, de vrouw van de schrijver Jef Last. Het circus was bedoeld voor arme kinderen en kinderen die iets gedaan hadden: appels gestolen of ruiten ingegooid. De politie wilde dat ze met andere kinderen leerden spelen, in plaats van rottigheid uit te halen. Daarvoor konden ze naar het circus. Maar ook gewone kinderen mochten meedoen.

Truus Kalkwarf (60) zat vanaf het begin bij het circus. Ze was toen negen jaar: ,,Ik heb eerst bij de beren gezeten. Daarna zat ik bij de clowns, de zigeunerdans en de paardjes. Het paardjesnummer dat we nu maken, hadden we toen ook. We hadden het heel druk. We gingen iedere dag na school oefenen. In de zomer gingen we op kamp. Soms hadden we twee optredens in een week. Ik heb ook voor koningin Juliana, de moeder van Beatrix, opgetreden. In de pauze kreeg ik een pennywafel en vijf gulden. We kwamen ook op televisie. We speelden voor indiaantjes in Pipo de Clown.''

Tweede circus

Nu speelt Truus weer mee. Als een van de schimmels. Dat ziet er grappig uit: een oma met piekhaar verkleed als deftig paard. Gelukkig hoeft ze niet rennen. Ze doet alleen elegante stapjes. Met drie andere grote mensen moet ze in een rechte lijn rondjes draaien. De kinderen rennen om ze heen verkleed als pony's.

Volgend jaar in de lente begint Circus Elleboog een nieuw circus in Amsterdam Zuidoost. Dat circus wordt nu gebouwd. Het wordt nog groter dan het hoofdcircus in Amsterdam Centrum. Dan hoeven zwarte paardjes niet meer zo ver met de metro te reizen.

Circus Elleboog in Carré, Amsterdam. Vanavond t/m zondag. Inl. 020-6225225