Oudjaar: 2 vluchten van KLM

Luchtvaartmaatschappij KLM houdt tijdens de jaarwisseling maar twee vliegtuigen in de lucht. Alle overige vluchten zijn geannuleerd. Schiphol moet daarom op de millenniumnacht plaats bieden aan ongeveer 125 vliegtuigen van de KLM. De vluchten van concurrent Martinair rond oud en nieuw werden al eerder afgelast.

Volgens woordvoerder H. Baas van KLM is er nauwelijks belangstelling voor de millenniumvluchten. ,,Alleen de vluchten vanuit New York en Montreal gaan nog door'', aldus Baas. ,,In totaal hebben we slechts tweehonderd mensen moeten afbellen. Er zit duidelijk een dip in de vraag.''

KLM denkt dat de angst voor technische problemen rond de jaarwisseling bij veel mensen meespeelt. Baas: ,,Mensen hebben het idee dat ze risico lopen als ze rond oud en nieuw gaan vliegen. Daarbij komt dat rond die datum altijd al weinig passagiers in de lucht zitten. Ze vliegen liever rond Kerst.'' Het aantal boekingen in de week voorafgaand aan de millenniumwisseling is dit jaar met vijftig procent toegenomen.

Woordvoerder U. Buys van Martinair denkt dat angst geen rol speelt bij de beslissing van mensen om niet te vliegen. ,,Ze zitten liever thuis bij hun familie'', aldus Buys. ,,Kijk maar naar al die feesten die niet doorgaan, het speelt niet alleen in de luchtvaart.''

De geringe belangstelling voor millenniumvluchten is wereldwijd. Zo staat op oudejaarsavond vrijwel de gehele Europese luchtvloot aan de grond. Volgens Baas komt de veiligheid in verband met het millenniumprobleem niet in gevaar. ,,Als de automatische piloot uitvalt, doen we het met de hand.''