Olieprijs drijft inflatie op

De inflatie in Nederland is in november weer licht opgelopen. De stijging van de consumentenprijzen ten opzichte van een jaar geleden bedroeg 2,2 procent, tegen een stijging van 2,1 procent in oktober. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

De stijging van de inflatie ten opzichte van oktober is vooral te wijten aan het duurder worden van autobrandstoffen als gevolg van de gestegen prijs van ruwe olie op de wereldmarkt. Gisteren zei bestuurslid Otmar Issing van de Europese Centrale Bank dat in het gehele eurogebied de inflatie kan oplopen door dit effect.

Gemeten naar geharmoniseerde Europese maatstaven bedroeg de Nederlandse inflatie vorige maand 2 procent. Voor de andere EU-landen is dit novembercijfer nog niet bekend. In oktober was de `geharmoniseerde' inflatie in Nederland 1,8 procent. Dat was 0,4 procentpunt hoger dan het gemiddelde van de elf landen die deelnemen aan de euro. De overheid zorgde, met een bovengemiddelde verhoging van belastingen en andere heffingen, voor 0,5 procent extra inflatie in november. Dit effect is al geruime tijd constant.