Mannesmann ongevoelig voor avances Vodafone

Klaus Esser, de topman van Mannesmann, blijft bij zijn verzet tegen een vijandige overname door het Britse mobiele telefoonbedrijf Vodafone.

Tijdens een aantal presentaties voor internationale institutionele beleggers heeft Esser er bij de aandeelhouders op aangedrongen snel te beslissen over het voorstel van Vodafone. Bestuursvoorzitter Chris

Gent van Vodafone wil de aandeelhouders van Mannesmann nog voor 20 december een officieel biedingsbericht doen toekomen.

Gent stelt de aandeelhouders van Mannesmann een ruil voor waarbij ze 53,7 aandelen Vodafone krijgen voor 1 aandeel Mannesmann. Met de overname is in totaal 242 miljard mark gemoeid. Mannesmann-voorzitter Esser heeft zich van meet af aan hevig verzet tegen een overname door het Britse concern. Hij weet zich gesteund door het personeel en de hele raad van toezicht. Ook bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) en minister-president Wolfgang Clement van Noordrijn-Westfalen hebben zich tegen vijandige overname uitgesproken. ,,Meestal verliezen beide partijen daarbij'', zei Schröder. Vriendelijke vormen van samenwerking passen volgens hem beter bij de Duitse traditie.

Nadat Mannesmann-voorzitter Esser de afgelopen maand tot twee keer toe een bod heeft afgewezen, is hij begonnen aan een rondreis langs belangrijke aandeelhouders in Londen en de Verenigde Staten om hen ervan te overtuigen dat ze niet op het voorstel moeten ingaan. Zeventig procent van de aandelen is in handen van internationale beleggers.

Tijdens een persconferentie in Düsseldorf zei Esser deze week dat ,,zijn boodschap'' bij de aandeelhouders goed is aangekomen. Hij wilde niet becijferen hoeveel aandeelhouders aan hun Mannesmann-belang willen vasthouden. Vodafone levert de aandeelhouders geen extra resultaat op, zei Esser.

De waarde die met de aandelenruil is gemoeid, komt volgens hem ,,helemaal niet overeen'' met de waarde van Mannesmann. Esser becijferde dat de prijs ten minste bij 330 euro dient te liggen. Vodafone heeft geboden bij een koers van 240 euro. Daarnaast zouden de aandeelhouders volgens Esser een `schadevergoeding' moeten krijgen, omdat ze de macht op de onderneming uit handen geven.

De Duitse ondernemer zei ook te willen vasthouden aan de strategie waarbij Mannesmann een geïntegreerd telecom-bedrijf blijft dat, naast mobiele telefonie, actief is op het gebied van vaste netten, e-commerce en Internet.

De overige onderdelen van het concern (buizen, machines, auto-onderdelen) zouden als zelfstandige bedrijven naar de beurs worden gebracht. Vodafone heeft laten weten uitsluitend geïnteresseerd te zijn in de mobiele telefonie van Mannesmann en wil de overige delen van het Duitse concern afstoten.

Volgens Esser is Mannesmann ,,strategisch veel verder'' dan Vodafone. Mannesmann weet met het recente meerderheidsbelang in het Britse Orange en met zijn positie in Oostenrijk en Italië een ,,betere kwaliteit en hogere groei'' te realiseren dan Vodafone, zei Esser. Hij schat dat Mannesmann de komende vier jaar 30 procent meer winst zal maken; Vodafone daarentegen slechts 18 procent. ,,Wie uit is op groei, blijft bij Mannesmann.''

Ook de Brit Chris Gent is druk doende de aandeelhouders van Mannesmann te bewegen op zijn bod in te gaan. Met paginagrote advertenties in Duitse kranten probeert hij de kleine aandeelhouders en het management van Mannesmann te beïnvloeden. `Liebes Mannesmann-Management: Es mag schön sein, auf einer einsamen Insel zu leben. Aber noch schöner ist es, weltweit einsame Klasse zu sein', liet Vodafone de Duitse onderneming in Düsseldorf via Die Welt weten. Vooralsnog heeft hij Esser niet over de streep kunnen trekken zijn verzet op te geven.