Lichtshow bijna spelbreker in race van titelfavoriet

Pieter van den Hoogenband heeft gisteren in Lissabon zijn Europese zwemtitel op de 200 vrije slag korte baan geprolongeerd. Bijna verstoorde een lichtshow zijn plannen. Ruim een half uur voor het begin van de finales hulde de organisatie van de EK het Piscina Olímpica do Jamor in het duister. Met als gevolg dat de Nederlander bij het inzwemmen ,,zowat met de tanden op de kant'' belandde toen hij een keerpunt wilde inzetten.

Tot ongelukken kwam het niet. Twee uur later kon Van den Hoogenband smakelijk lachen om het voorval, nadat hij Nederland kort daarvoor de eerste medaille had bezorgd. In een tijd van 1.44,34 ging de overwinning opnieuw naar het veelgeprezen talent, dat sinds zijn machtsvertoon in Istanbul, waar The Dutch Dolphin afgelopen zomer bij de EK langebaan (50 meter) zes keer goud won, niet meer weet wat verliezen is.

Met zijn zege op de dubbele sprintafstand voldeed Van den Hoogenband aan de opdracht die hij zichzelf vooraf had meegegeven. ,,Winnen was ik hier aan mijn stand verplicht'', meende de 21-jarige Brabander, die de waarde van de gouden medaille echter onmiddellijk relativeerde. ,,Het gaat maar om één toernooi en dat wordt volgend jaar in Sydney gehouden. Deze medaille is leuk en goed voor de bagage in het koppie, maar niet meer dan dat.''

Vooraf had Van den Hoogenband nog even de stille hoop gekoesterd een aanval te kunnen doen op het wereldrecord (1.43,28), dat sinds april op naam staat van de Australische tiener Ian Thorpe. ,,Maar ik voelde het al vlak voor de start: het hoofd wilde wel, maar het lichaam niet meer.''

Hetzelfde overkwam Wouda gisteren. Na de series meldde hij zich af voor de finale van de 400 meter wisselslag, het nummer dat hij vorig jaar in Sheffield nog won. Zo ,,dodelijk vermoeid'' was hij naar eigen zeggen dat de 27-jarige zwemmer zichzelf ,,een martelgang waar niemand bij gebaat is'' wilde besparen.

Als troost won Wouda later de bronzen medaille met de estafetteploeg op de 4x50 vrij. Slotzwemmer Van den Hoogenband kwam op dat nummer tot de snelste `split' ooit gemeten: 50 meter met vliegende start in 20,93.