KPN slaat slag op Duitse markt mobiele telecom

KPN neemt met behulp van het Amerikaanse BellSouth E-Plus over, de derde aanbieder van mobiele telefonie in Duitsland. Als onderdeel van de overeenkomst, die een waarde van 18,7 miljard euro (ruim 41 miljard gulden) heeft, kan BellSouth een belang van maximaal een kwart in KPN verwerven.

Dat hebben KPN en BellSouth gisteravond bekendgemaakt. Met de overname van E-Plus zet KPN een serieuze stap op weg naar een topdrie-positie op de Europese markt voor mobiele telefonie. Bestuursvoorzitter W. Dik verklaarde vanmorgen dat KPN in BellSouth bovendien ,,een ervaren partner'' heeft gevonden. ,,Vanuit de Benelux maken we nu de stap naar Duitsland. Daarna kunnen eerst Frankrijk en later Italië aan de beurt komen.''

Beleggers reageerden enthousiast op de overname van E-Plus. De koers van het aandeel KPN steeg aanvankelijk met meer dan 12 procent en stond tegen het middaguur 7,8 procent hoger op 73,45 euro.

Het in 1994 begonnen E-Plus heeft in Duitsland een marktaandeel opgebouwd van omstreeks 15 procent. KPN verwacht dat het aantal abonnees van E-Plus tegen het einde van dit jaar zal zijn opgelopen tot 3,5 miljoen. Daarmee is E-Plus iets groter dan KPN Mobiel in Nederland. Mondiaal had KPN Mobiel al belangen in mobiele aanbieders met acht miljoen klanten in België, Hongarije en Indonesië. KPN aast nog op een belang in Bulgarije.

Volgens KPN is de Duitse markt buitengewoon interessant, niet alleen wegens de omvang, maar ook omdat Duitsers nog relatief weinig gebruikmaken van de mobiele telefoon. Het aantal gebruikers van een zaktelefoon per hoofd van de bevolking in Duitsland hoort tot het laagste in Europa. Het percentage mobiele bellers ligt op 23; in Nederland is dat 33.

KPN heeft voor de overname de steun van BellSouth nodig omdat dit Amerikaanse telecombedrijf als aandeelhouder van E-Plus (22,5 procent) het recht heeft een bod te doen op de overige aandelen. KPN betaalt voor 77,5 procent van E-Plus 9,1 miljard euro (20 miljard gulden) in contanten via een bankenconsortium onder leiding van JP Morgan en ABN Amro. De lening kan volgend jaar worden afgelost met de opbrengst van een beursgang van KPN Mobiel. BellSouth krijgt als tegenprestatie het recht op een belang in KPN dat kan oplopen tot iets minder dan een kwart van de aandelen (waarde 6,4 miljard euro). Om de verdere expansie te kunnen betalen krijgt KPN ook een lening van 2,9 miljard euro van BellSouth. Dit bedrag kan later worden omgezet in aandelen KPN.

SUCCES: pagina 16