KPN maakt vrienden

Het duurde even, maar nu heeft KPN een plaatsje op het Europese podium. Voorzitter Dik: ,,Dat er een tijd niets is gebeurd, wil niet zeggen dat we op het strand van Mallorca hebben liggen snurken.''

Het heeft lang geduurd, maar de entree van KPN op het Europese fusiepodium is er naar. Het bedrag van 15,5 miljard euro (ruim 34 miljard gulden) dat KPN en BellSouth via een ingewikkelde constructie op tafel leggen voor de ruim drie miljoen abonnees van het Duitse E-Plus beslaat bijna de helft van de marktwaarde van heel KPN.

De overeenkomst die KPN wil sluiten met BellSouth en E-Plus heeft twee gezichten. Voor het 77-procentsbelang dat voor de neus van France Telecom wordt weggekaapt legt KPN 9,1 miljard euro neer. Dat is een kleine 8.600 gulden per abonnee, niet veel meer dan de Franse concurrent bood.

De waardering voor het belang van 22,5 procent van BellSouth is daarentegen astronomisch. De prijs die KPN betaalt voor het Amerikaanse minderheidsbelang krijgt reliëf bij vergelijking van de waarderingen voor KPN en E-Plus. Tussen 18 en 48 maanden van nu heeft BellSouth het recht zijn 22,5 procent in E-Plus om te zetten in een belang van 19 procent in KPN of in een participatie in beurskandidaat KPN Mobiel. Daarmee doet de waardering van E-Plus, vijf jaar oud, nauwelijks onder voor die van Nederlands grootste telefoonbedrijf.

Dat is opmerkelijk. KPN heeft immers alleen al in Nederland een mobiele-telefoniebedrijf dat bijna even groot is als E-Plus. De waardering voor het overige deel van de Nederlandse activiteiten en de internationale belangen lijkt buitengewoon klein. Beetje te veel betaald? Nee hoor, zegt KPN-bestuurder C. Griffioen. ,,Wij worden door de groei van mobiel veel minder kwetsbaar, al was het maar omdat dit stuk buiten het bereik van [toezichthouder] Opta valt.''

BellSouth kan zijn kapitale opbrengst voor E-Plus realiseren omdat het een `right of first refusal' heeft, waardoor andere aandeelhouders eerst langs de Amerikanen moesten. En vervolgens droeg BellSouth deze stukken tegen een stevige prijs over aan KPN.

Voor France Telecom resteert nog maar één mogelijkheid: het zou kunnen proberen het 22,5-procentsbelang van BellSouth over te nemen. Maar met de enorme waardering voor dit belang ligt de lat erg hoog. Bestuurder B. Miller van Bell South sloot vanochtend elke rol voor de Fransen uit. ,,Wij hebben definitief voor KPN gekozen.''

Het is geen wonder dat Bell South tevreden is met de gemaakte deal. Een investering van 150 miljoen dollar in E-Plus is volgens de Amerikanen binnen een paar jaar omgezet in een belang van 7,8 miljard dollar in KPN.

Dankzij de koersexplosie van vanmorgen, aanvankelijk steeg KPN zelfs met 12 procent, is de participatie van BellSouth al weer een klein miljard dollar meer waard. Dat de financiële wereld zo enthousiast reageert toont in de eerste plaats waardering voor een gewaagde sprong. Maar de koersreactie is ook te danken aan het bescheidener bedrag waarvoor KPN de overige 77 procent van de aandelen E-Plus binnenhaalt. En bestuursvoorzitter W. Dik van KPN is erg optimistisch over de Duitse markt, die is achtergbleven bij bijvoorbeeld de Nederlandse. ,,Binnen één of twee jaar wordt er in Duitsland net zoveel mobiel gebeld als hier.''

Wat kan er verder nog gebeuren, is de vraag die resteert nu KPN Telecom in het Europese diepe is gesprongen. Zolang de financiële wereld zijn portemonnee zo wijd openzet, is alles mogelijk. Ook voor KPN. Met zijn toegang tot de grote Duitse markt hoeft het concern niet meer de Europese arena te verlaten als over belangrijke zaken wordt gesproken.

Bijvoorbeeld over het Britse Orange, dat van eigenaar (nu nog Mannesmann) moet wisselen wanneer het bod van Vodafone slaagt. Eerder heeft Dik gezegd ,,twee stappen'' nodig te hebben om in de Europese eredivisie terecht te komen. Niet voor niets heeft Vivendi zich vanochtend al in de publiciteit gemeld. Dit Franse conglomeraat, aandeelhouder van Frankrijks tweede aanbieder van mobiele telefonie, zegt dat KPN het al lange tijd op de hoogte houdt over de Nederlandse internationale plannen. ,,We sluiten verdere samenwerking niet uit'', aldus Vivendi. Succes maakt snel vrienden.