Kosovaarse activiste veroordeeld

Een rechtbank in het Servische Niš heeft gisteren een Kosovaarse kinderarts en mensenrechtenactiviste veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf wegens ,,vijandige acties die verband houden met terrorisme''.

Dr. Flora Brovina werd op 20 april door de Serviërs in Priština gearresteerd. Ze leidde in Kosovo een vrouwenorganisatie die humanitaire hulp verspreidde en ze is verder vooral bekend als organisator van protesten tegen de Servische onderdrukking. De 50-jarige Brovina heeft zich volgens de rechtbank ingelaten met het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, dat door de Serviërs wordt beschouwd als een terroristische organisatie. Ze werd aangeklaagd op basis van een foto waarop ze staat afgebeeld samen met een man in UÇK-uniform, en op basis van een verklaring die ze na haar arrestatie heeft getekend. In die verklaring zegt ze te hebben geweten dat het UÇK betrokken was bij een organisatie waarvan zij ook lid was.

Brovina heeft de beschuldigingen ontkend. Tijdens het proces zei ze dat haar werk uitsluitend humanitair van aard was en dat ze met het UÇK niets te maken heeft gehad. Ze gaf toe op de foto te staan met een UÇK-lid, maar, zei ze, ze had tot dat moment niet geweten dat de man, de echtgenoot van een vriendin, lid van het Bevrijdingsleger was. De openbare aanklager bestempelde die uitlatingen als ,,een toneelspelletje''.

Het vonnis wordt in Servië gezien als een leidraad voor andere rechtbanken in Servië. In Servische gevangenissen bevinden zich volgens het Rode Kruis tweeduizend Albanese Kosovaren die worden beschuldigd van terroristische acties. (Reuters, AFP)