Kindernamen op planeet Mars verdwenen

HET RUIMTEVAARTUIG dat op de planeet Mars moest landen, de Mars Polar Lander, is kapot of misschien zelfs neergestort. Het ruimtescheepje landde vorige week op Mars en geeft nog steeds geen antwoord op signalen vanaf de aarde. De wetenschappers van ruimtevaartorganisatie NASA hebben van alles geprobeerd. Tot nu toe blijft de Lander helaas koppig zwijgen.

Dat is ook jammer voor veel kinderen. Er ligt namelijk een cd in de Lander met de namen van 932.816 kinderen erop, waaronder veel Kinderpagina-lezers. Die hebben zich vorig jaar op internet aangemeld voor die cd omdat ze het leuk vonden om op Mars te landen. Ze konden niet zelf mee natuurlijk, maar hun naam wel. Het is toch een leuk idee dat je naam op de zuidpool van Mars ligt. Als de Lander inderdaad is neergestort, zijn al die namen misschien verbrand.

Het is ook jammer dat we nu niet weten hoe Mars klinkt. Een microfoon in de Lander zou de geluiden op Mars opnemen en naar aarde sturen. NASA denkt dat het waait en onweert op Mars. Dat krijgen we dus mooi niet te horen. Een kleine troost is dat het ruimteschip Cassini ook een microfoon aan boord heeft. Die landt in 2004 op Titan, een maan van Jupiter.

De NASA wil binnenkort foto's gaan maken van de plaats waar de Polar Lander waarschijnlijk is terechtgekomen. Om te kijken wat er is misgegaan. Misschien zien ze de CD wel liggen. Met een paar lelijke krassen erop. Tot die tijd kun je al geweldige foto's van Mars zien op internetadres http://mars.jpl.nasa.gov/mgs/