Internationale Beurzen

Veel activiteit was er vanmorgen niet op de Europese beurzen. Handelaren hielden hun kruit droog voor de Amerikaanse producentenprijzen over november die vanmiddag zouden worden bekendgemaakt. Omdat de producentenprijzen gelden als een voorbode van de consumentenprijsinflatie, hoopten beleggers er signalen uit af te kunnen leiden over het toekomstige rentebeleid in de Verenigde Staten.

In Londen was het beeld vanmorgen dan ook gemengd. De FTSE-index was, met 0,2 procent, een fractie lager op 6.667 punten. United Utilities, een waterbedrijf, schoot 18 procent omhoog omdat het ondanks een tegenvallende winst zijn dividend niet verlaagt.

FRANKFURT

De nutsconglomeraten VEBA, VIAG en RWE waren vanmorgen allemaal lager in Frankfurt. Als reden circuleerde dat beleggers hun bedenkingen krijgen over de invloed van de verhoogde concurrentie in de elektriciteitssector op de bedrijfswinsten. Voor de rest was Frankfurt rustig, met een 0,4 procent lagere DAX-index op 6.095 punten.

PARIJS

Een zwakke start in Parijs werd vooral veroorzaakt door de teleurstelling dat niet France Telecom, maar KPN erin is geslaagd zich in het Duitse E-Plus in te kopen. France Telecom was 4 procent lager, en is daarmee sinds dinsdag al 13 procent gezakt. De CAC-index was 1,2 procent lager op 5.482 punten.

TOKIO

De koersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vanmorgen fractioneel gestegen. Het Nikkei-gemiddelde van de 225 belangrijkste aandelenfondsen sloot op 18.272, een plusje van 11 punten. Gisteren sloot de beurs nog ruim 140 punten lager.

In Zuid-Korea deed de beurs het een stuk beter. De Korea Composite Index sloot 38 punten hoger op 1.028, een plus van bijna 4 procent. In Australië was sprake van een daling van iets meer dan 0,5 procent, terwijl de handel in Hongkong werd afgesloten met vrijwel onveranderde koersen.

NEW YORK

Wall Street sloot gisteren toch nog hoger af. Het Dow-Jonesgemiddelde eindigde op een winst van 67 punten op 11.135. Hoewel veel beleggers aan de zijlijn bleven staan, steeg de graadmeter van de beurs van New York aanvankelijk zelfs zo'n 100 punten. Die winst verdween echter volledig, nadat computerconcern IBM later op de dag herhaalde dat het vierde kwartaal niet al te best zal zijn. De koers van dit zwaarwegende fonds viel daarop fors terug. In de loop van de dag boekte de index weer enig herstel. Vanmiddag wordt de belangrijke productenprijsindex over november gepubliceerd die duidelijk moet maken of het inflatiegevaar in de VS echt helemaal verdwenen is.