Hof: Bouterse mag vrijgeleide krijgen

De Surinaamse ex-legerleider D. Bouterse mag van het Haagse gerechtshof een vrijgeleide krijgen om straffeloos een verklaring af te leggen in zijn drugszaak die nu in hoger beroep wordt afgehandeld.

De president van het hof, E. Von Brucken Fock, bepaalde vanochtend wel dat Bouterse en zijn advocaat A. Moszkowicz het met justitie moeten zien te regelen hoe aan de strafrechtelijke immuniteit voor Bouterse tijdens een verblijf in Nederland concrete inhoud wordt gegeven. Bouterse is deze zomer tot zestien jaar cel veroordeeld door de rechtbank. Het hof zegt alleen in staat te zijn het van kracht zijnde bevel tot gevangenneming een paar dagen te schorsen. Andere voorwaarden die Bouterse een risicoloos verblijf in Nederland moeten garanderen – er wordt bijvoorbeeld bekeken of hij vervolgd kan worden voor de decembermoorden uit 1982 – is een taak voor het OM en de minister van Justitie.

De uitspraak van het hof is ingewikkeld. Gisteren zei het OM geen vrijgeleide te willen geven omdat dit internationaal een rare indruk maakt aangezien Bouterse wereldwijd staat gesignaleerd. Vanmorgen zei advocaat-generaal H. Wesselink dat het OM de uitspraak eerst moet bestuderen voor men kan reageren.

In een eerste reactie zei Moszkowicz: ,,Als justitie mijn cliënt kan garanderen dat hem tijdens zijn verblijf geen stukken worden betekend en dat hij na zijn verklaring weer straffeloos terug kan naar Suriname, denk ik dat hij komt.'' Het gerechtshof verklaarde wel dat als justitie vindt dat men geen vrijgeleide kan organiseren, dit het OM niet door het hof zal worden verweten.

Het hof heeft vanochtend ook de bezwaren van Moszkowicz tegen de dagvaarding van Bouterse verworpen. Gisteren bepaalde het hof ook dat men alleen gemotiveerd zal reageren op hetgeen Moszkowicz zegt als hij verklaart gemachtigd te zijn namens zijn cliënt. Tot nu toe weigerde de advocaat dit. De verwachting is dat Moszkowicz een dezer dagen zal verklaren dat hij alsnog door Bouterse wordt gemachtigd verweer te voeren.