Gokken op de nieuwe Doema: `een peiling'

De Doema-verkiezingen van 19 december verschillen niet van een willekeurige paardenrace.

Onder dat motto hebben de gokbazen van de Moskouse `hippodrome' – waar je ook op hondenraces kunt wedden - de Doema-toto in het leven geroepen. In advertenties met het logo van de harddraverij roepen zij het electoraat op om honderd roebel (negen gulden) of meer in te zetten op hun favoriete partij. Alsof de kandidaat-kamerleden op de kieslijsten honden of paarden zijn.

,,Verrijkt u aan de verkiezingen'', staat er in de oproep in het zakenblad Kommersant. De krant drukt ook een grafiek af van de voorkeuren van de spelers tot nu toe als zijnde ,,een van de betrouwbaarste opiniepeilingen''. Weliswaar meet de toto slechts de politieke gezindheid van de goklustigen, maar daar staat tegenover dat deze categorie een serieuze afweging maakt en in de meeste gevallen daadwerkelijk op de aangewezen favoriet zal stemmen. ,,Als alle Russen mee zouden doen zouden de verkiezingen overbodig zijn'', merkt Kommersant op.

Bij gebrek aan niet-gemanipuleerde opiniepeilingen heeft de krant besloten dagelijks de balans van de inzetten af te drukken onder de kop: ,,De roebel-rating van de macht''. Voorlopig staat de Vaderland-partij van de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov en oud-premier Jevgeni Primakov met 28 procent bovenaan, gevolgd door de communisten (23,3 procent) en de nieuw opgerichte `Kremlinpartij' Medved (Beer) met als lijstduwer premier Vladimir Poetin en diens hele regeringsapparaat (11,1 procent). De populariteit van Medved schommelt sterk, en is afhankelijk van militaire successen op het slagveld Tsjetsjenië.

Opvallend is dat 8,3 procent van de deelnemers aan de Doema-toto er zelfs nu nog op gokt dat de verkiezingen van eind volgende week ,,mislukken of worden uitgesteld''. Ook in dat geval – wat zou duiden op een staatsgreep – beloven de organisatoren uitbetaling van de prijzen in de eerste drie maanden van het nieuwe jaar.