Essays

Ik schrijf mijn essays met inzet van mijn hele persoon; Arnold Heumakers schrijft de zijne met inzet van zijn hele boekenkast. Tussen ons beiden bestaat een onverenigbaarheid van stijl die in Boeken van 3 december resulteerde in tien regeltjes bespeking van mijn boek Een hiernamaals. In dat boek ironiseer ik mijn eigen schrijversijdelheid en Heumakers vindt dat onuitstaanbaar. Ja, als autobiografisch essayist ben ik het `ontaarde (sic) achterneefje' van Ter Braak en Du Perron.

Toe maar. Als Heumakers een stier zou zijn, was ik de rode lap.

Komt de boekenliefhebber in de belangrijkste krant van Nederland dus wél te weten dat ik een meester in het prikkelen van een bepaalde criticus ben – over het bewuste boek (waarvan 122 bladzijden in deze zelfde krant zijn voorgepubliceerd) verneemt de arme lezer niets.