Elsevier en KPN maken sfeer op beurs

Opnieuw waren KPN en Elsevier de sterren van het Damrak vanmorgen. Samen met Ahold bijna de enige sterren, want zonder de flinke stijging van de drie aandelen zou de AEX-index flink zijn weggezakt.

Nu beperkte de index het verlies tot 1,46 punten op 616,6 punten. KPN, dat vanmorgen tekst en uitleg gaf over de overname van 77 procent van de aandelen in het Duitse E-plus voor een kleine 18,7 miljard euro, schoot vanmorgen bij opening een onvoorstelbare 12,3 procent omhoog, na gisteren al een reuzensprong te hebben gemaakt. Tegen het middaguur was het aandeel in wat rustiger vaarwater gekomen, maar was de winst nog steeds 7,8 procent. Kennelijk vindt er een switch plaats van beleggers uit France Telecom, de verliezer in de E-plus-overname, naar KPN, want in Parijs stond France Telecom gewogen naar beurswaarde op een even groot verlies als KPN in Amsterdam op winst stond.Ook de telecomfondsen Libertel en UPC deelden mee in de feestvreugde. Libertel steeg ruim vijf procent naar 24,30 euro. UPC pikte een flink graantje mee met een winst van liefst 6,5 procent op 116,45.

Elsevier zette zijn forse koersherstel van gistsren voort met een stijging van 4,8 procent op 10,99 euro. Wolters Kluwer kon niet mee, en daalde licht met 0,1 procent. VNU moest zelfs 2,8 procent terug. Ahold werd alsnog beloond voor zijn overname van het Zweedse Ica. De koersstijging van 5 procent vanmorgen werd echter ook voor een deel op het conto geschreven van betere verwachtingen voor de winstgevendheid van het Amerikaanse bedrijf van Ahold. Naast het flinke verlies voor VNU waren er ook andere fondsen die met procenten tegelijk daalden. ASML bijvoorbeeld moest 5,3 procent omlaag, nadat het gisteren fors steeg op aannames dat het in aanmerking zou komen voor opname in de Nasdaq-100 index. Akzo Nobel moest 2,5 procent omlaag, Baan 2,4 procent. Numico verloor 3,5 procent, Hagemeyer 5,1 procent en Philips 3,2 procent. Corus, het aandeel waar Hoogovens samen met British Steel in is gevaren, moest 3,7 procent omlaag. De financiële waarden stonden op licht verlies. Hier overheerste vooral de voorzichtigheid. De Amerikaanse producentenprijzen, die vanmiddag zouden worden bekendgemaakt en een aanwijzing kunnen geven voor het rentebeleid in de VS, werden vanmorgen met enig wantrouwen tegemoet gezien, zodat rentegevoelige fondsen wat terugmoesten.

Handelaren begrijpen niet veel van de grote belangstelling voor Endemol. Er gaan al enige tijd geruchten dat het Engelse mediabedrijf Pearson belangstelling zou hebben. Endemol ontkent, maar dat ontmoedigt beleggers niet. Het fonds kon vanmorgen omhoog met 9,4 procent tot 52,50 euro. Met een stijging van ruim 70 procent in een maand tijd zag de koersgrafiek van Endemol er vanmorgen meer en meer uit als een vuurpijl. In twee jaar is Endemol verdriedubbeld.