Dick Bos en Li-Hang

H.J.A. Hofland noemt zichzelf een leek in de Bond-kunde, wat hem niet belet in het CS (26 nov 1999) de nieuwe 007 aan te prijzen en te vergelijken met zijn voorgangers. Ernstiger is dat hij suggereert wél een kenner te zijn van Dick Bos en deze particuliere detective een voorloper van James Bond noemt. Geheel ten onrechte. Dick Bos ging de misdaad te lijf, zonder door een natie bezoldigde hulpkrachten of ingenieuze apparatuur. Dick Bos gebruikte zijn gezonde verstand en zijn door Japanse verdedigingsporten getrainde lichaamskracht.

Nog beroerder is dat Hofland uit zo'n door Mazure getekende strip Li-Hang (niet Li Hang) op het ogenblik dat hij aan commissaris Bruin wordt overgedragen `Bos, ik heb je onderschat' laat zeggen. Niet de bonafide socioloog dr. Li-Hang wordt gearresteerd, maar de corrupte, opium smokkelende inspecteur Mi-Chang, die de historische woorden spreekt: `Je hebt gewonnen Bos! ..Ik heb je onderschat!' De door Hofland opgevoerde Bruins komt bovendien in de schitterende aflevering Li-Hang in het geheel niet voor. Vier fouten in drie regels. Zoals ik al zo lang beweer: vertrouw nooit louter op je geheugen.