Couppleger Oviedo weer op avontuur

De voormalige couppleger generaal Lino Oviedo, die in maart na zware rellen in Paraguay politiek asiel kreeg in Argentinië, is zoek.

De Argentijnse autoriteiten zeggen dat Oviedo zijn politie-escorte heeft misleid en met een Cessna-toestel uit Buenos Aires is vertrokken. Als hij het land heeft verlaten, verspeelt hij zijn recht op politiek asiel. Dat werd hem toegekend door de vertrekkende president Carlos Menem. De nieuwe president, Fernando de la Rua, treedt vandaag aan. Hij heeft gezegd Oviedo te willen uitleveren aan Paraguay.

Oviedo en zijn stroman, president Raul Cubas, ontvluchtten in maart Paraguay na zware rellen in de hoofdstad Asunción. Die rellen waren het gevolg van de moord op hun beider vijand, vice-president Luis Maria Argaña. Paraguay vroeg Argentinië herhaaldelijk om uitlevering. Oviedo zou terecht moeten staan voor de moord op Argana en tien jaar celstraf moeten uitzitten wegens een mislukte staatsgreep in 1996.

Oviedo heeft in Paraguay een fanatieke aanhang. Hij maakte naam toen hij in 1989 dictator Alfredo Stroessner met een handgranaat in de vuist dwong af te treden en bleef daarna actief binnen diens Colarado-partij. In 1996 leidde hij een muiterij tegen president Wasmosy, die de macht van het leger wilde inperken. Oviedo ontwikkelde zich vervolgens tot charismatisch politicus. Om te voorkomen dat hij tot president werd gekozen, veroordeelde een militair tribunaal hem in 1998 tot tien jaar celstraf. Zijn volgeling Raúl Cubas werd in zijn plaats president en bevrijdde Oviedo. Dat leidde tot grote spanningen in Paraguay.

Na zijn vlucht naar Argentinië vestigde Oviedo zich op een ranch bij Buenos Aires. Toen hij tegen de afspraken in politieke interviews gaf, verbanden de Argentijnse autoriteiten hem naar het zuidelijke eiland Vuurland. Oviedo klaagde dat de ijskoude wind op dat eiland zijn haarimplantatie in gevaar bracht.

In Paraguay circuleren geruchten dat Oviedo naar het district San Pedro is gevlogen of zich vlakbij de grens bevindt. De veiligheidstroepen zijn in de hoogste staat van paraatheid. Het leger van Paraguay lijkt evenwel van Oviedo-aanhangers gezuiverd. (AP)