CHEDDARSOEP MET PAPRIKA EN HAM

Cheddar is populair in Engeland en de VS, maar ook in Nederland volop verkrijgbaar.

De naam komt van de Cheddarvallei in het Engelse Somerset waar de kaas voor het eerst in de 15de eeuw werd gemaakt. De bereiding gaat anders dan bij ons. Men laat de wei weglopen en de overgebleven wrongel uitlekken en indikken. De wrongel wordt gemalen (dit heet cheddaring), gemengd met zout en kruiden en in cilindrische vormen geperst. De kaas is licht tot donkergeel of oranje en stevig tot hard, afhankelijk van de leeftijd. De smaak varieert van mild en zoet bij jonge cheddar tot pikant en nootachtig bij oudere, zoals de Farmhouse cheddar. Er bestaan bijzondere varianten. Applewood smoked cheddar werd vroeger gerookt boven het hout van appelbomen. Nu roert men een natuurlijk rookextract door de fijngemalen cheddar die het een lichte rooksmaak geeft. In de milde Glenphilly is een 8 jaar oude Schotse malt whiskey vermengd. Nu het recept: Rasp de kaas. Rooster de paprika boven een open vlam of in de oven tot hij zwart geblakerd is. Verpak de paprika 5-10 minuten in een plastic zakje om het vel los te stomen. Maak de stengel bleekselderij schoon, snijd hem overlangs in vier repen en snijd deze repen in piepkleine blokjes. Snijd de ham in kleine stukjes. Wrijf het vel onder stromend water van de paprika af, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Smelt de boter in een pan en laat hierin de stukjes bleekselderij in tien minuten gaar worden. Roer de bloem door de boter en laat het mengsel een minuut zachtjes pruttelen. Voeg al roerend de helft van de bouillon toe en breng het vocht op hoog vuur aan de kook. Verdun de soep met de rest van de bouillon en de melk. Los 100 gram van de kaas in de soep op en proef. Voeg dan kaas toe naar smaak. Proef of er zout nodig is, want de kaas is al zout van zichzelf en maal peper over de soep. Tot hier kunt u de soep voorbereiden en vlak voor het eten weer verwarmen. Verdeel stukjes paprika en ham over bord of kom. Schep daar de hete soep over. Voor vegetariërs: groentebouillon en bieslook i.p.v. ham.