Bommen

Ger Groot zegt in uw bijlage van 19-11-99 in een bespreking van Politicide, de moord op de politiek in de Franse filosofie van Luuk Middelaar, dat de (Franse) filosoof Sartre in 1966 aan de Russische regeringsleider Kosygin het advies gaf een atoomoorlog over Vietnam te riskeren.

Hieraan voegt Groot toe dat acht jaar eerder de (Engelse) filosoof Popper verzet met alle middelen met inbegrip van de atoombom de voorkeur vond hebben boven een dreigende Sovjet-overheersing. Groots vindplaats voor deze uitspraak vanPopper ken ik niet. Wel weet ik dat Popper er in 1956 in een lezing, afgedrukt in 1963 in Conjectures and Refutations, op wees dat Bertrand Russell rond 1950 een pleidooi hield voor een preventieve oorlog tegen Rusland, dat toen nog geen waterstofbom bezat. Het komt me daarom voor dat Groot zich vergist. Verder herinner ik me, zonder een vindplaats bij de hand te hebben, dat Russell in de jaren zestig een tribunaal leidde waarin de militaire interventie van de Verenigde Staten in Vietnam aan de kaak werd gesteld. Verklaart dit Groots vergissing?

Naschrift Ger Groot: De desbetreffende passage vindt u in Poppers lezingtekst `Woran glaubt der Westen?', in zijn bundel `Auf der Suche nach einer besseren Welt' (Piper, 1984), blz. 243.