Biljarten met klok en stippen

Een tijdklok en gestippelde ballen moeten het stoffige imago van de biljartsport oppoetsen. Aan de vooravond van de laatste wereldbekerwedstrijd in Oosterhout gingen de driebanders gisteren akkoord met het voorstel van de Billiards Worldcup Association. Het experiment wordt volgende maand geïntroduceerd in Barendrecht.

Zes rode stippen op de gele bal en de witte bal moeten de aantrekkelijkheid van het driebanden vergroten. De televisiekijkers krijgen zo eerder in de gaten welk en hoeveel effect er aan de ballen zit. De rode bal krijgt geen stippen, omdat deze bal niet als speelbal dient. De gestippelde ballen worden alleen gebruikt wanneer de betreffende partij op de tv wordt uitgezonden.

De tijdklok is geen noviteit in de biljartsport. In de competitie hebben de spelers bij elke speelbeurt zestig seconden bedenktijd. De BWA introduceert een andere formule: iedere speler krijgt dertig seconden bedenktijd en kan bij een lastige keuze gebruik maken van een reservetijd die in totaal twee minuten en dertig seconden beslaat.

In Oosterhout werd gisteren met de oude regels gespeeld. De Nederlander Jaspers won in vier sets van de Deen Andersen. De Zweed Blomdahl is na de nederlaag tegen de Belg Ceulemans kansloos voor titelprolongatie. De Amerikaan Sang Lee wordt wereldkampioen als hij de finale haalt. Jaspers is outsider, met de Italiaan Zanetti en de Turk Sayginer.