Betoging van Cubanen

Naar schatting 300.000 Cubanen betoogden gisteren in Havana voor de terugkeer van de zesjarige bootvluchteling Elian Gonzalez.

De zaak rond Elian, die op 25 november uit zee werd opgepikt door de Amerikaanse kustwacht, dreigt de verhouding tussen Cuba en de VS steeds verder te vertroebelen. De Cubaanse leider Fidel Castro organiseert dagelijks massale betogingen voor zijn terugkeer.

Elian vluchtte met zijn moeder en stiefvader naar Florida, maar zij verdronken toen het schip kapseisde. Elians vader eist nu dat zijn zoon naar Cuba terugkeert. De Amerikaanse immigratie- en naturalisatiedienst heeft gisteren de vader, Juan Miguel Gonzalez, formulieren opgestuurd waarmee hij zijn zoon kan opeisen. De oom van Elian in Miami wil de voogdij over Elian krijgen. Juridische experts schatten zijn kansen zeer laag in. (Foto Reuters)